Mormors fyrstekake med tyttebær

Mormors fyrstekake med tyttebær. Foto Esten Borgos

Mormors fyrstekake med tyttebær. Foto Esten Borgos

Det er få personer jeg savner mer enn mormor. Min glede og iver etter å plukke bær kommer nok mye fra henne. Nå er det tid for tyttebær, og da passer det godt med fyrstekake med tyttebær. Mormor brukte ofte tyttebær i denne kaka, i stedet for «fyrste».  Det gir en frisk og syrlig smak.

Mormors fyrstekake med tyttebær

200 gram smør

150 gram sukker

3 eggeplommer

3 ss melk

1 ½ ts bakepulver

400 gram hvetemel

Fyll:

Ca 3 dl tyttebærsyltetøy eller nyrørt tyttebær

Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommene, en i gangen. Rør inn melk. Ha i siktet mel og bakepulver. Sett deigen kjølig en stund. Trykk 2/3 av deigen ut i en rund kakeform, 24 eller 26 cm i diameter. La deigen gå et par cm opp på kanten. Ha på tyttebærsyltetøyet. Kjevle ut den siste 1/3 av deigen, og lag strimler som legges i kryss. Pensle med egg. Stekes ved 175 grader i ca 45 minutter.

Du har kanskje også lyst til å lese...