Mormors fyrstekake med tyttebær
Det er få personer jeg savner mer enn mormor. Min glede og iver etter å plukke bær kommer nok mye fra henne. Nå er det tid for tyttebær, og da passer det godt med fyrstekake med tyttebær. Mormor brukte ofte tyttebær i denne kaka, i stedet for «fyrste». Det gir en frisk og syrlig smak.
Mormors fyrstekake med tyttebær
200 gram smør
150 gram sukker
3 eggeplommer
3 ss melk
1 ½ ts bakepulver
400 gram hvetemel
Fyll:
Ca 3 dl tyttebærsyltetøy eller nyrørt tyttebær
Rør smør og sukker hvitt. Tilsett eggeplommene, en i gangen. Rør inn melk. Ha i siktet mel og bakepulver. Sett deigen kjølig en stund. Trykk 2/3 av deigen ut i en rund kakeform, 24 eller 26 cm i diameter. La deigen gå et par cm opp på kanten. Ha på tyttebærsyltetøyet. Kjevle ut den siste 1/3 av deigen, og lag strimler som legges i kryss. Pensle med egg. Stekes ved 175 grader i ca 45 minutter.