Kreklingsaft (Råsaft)

Kreklingsaft . Foto Arne Nohr

Kreklingsaft . Foto Arne Nohr

Kreklingsaft (Råsaft)

Denne uka er det kreklingen sin tur, nærmere bestemt kreklingsaft. Denne fantastiske bæra har mange lokale navn, som for eksempel bjønnbær, grisebær og migbær. Jo da, det er helt riktig, krekling er vanndrivende. På Island ble det tidlig laget vin og brennevin av disse hardføre bærene. Oppskriften på vin kom i sin tid fra kong Sverre på 1100-tallet. Han vokste opp på Færøyene. I 1186 oppfordret han tyske handelsmenn i Bergen til å legge vin på krekling, som erstatning for importert vin. Norske prester søkte senere Paven om å få bruke kreklingvin som altervin, da druevin var for dyrt. Søknaden ble avslått!

Nå er det kreklingsaft (råsaft) jeg brenner for i dag. Dette er ei frisk og fargerik saft. Safta er ikke særlig holdbar, den krever mye sukker og en kald lagringsplass. Jeg fryser ned safta i små porsjoner som tas opp og tines ved behov.

1 kilo krekling

5 dl vann

10 gram sitronsyre

Cirka 750 gram sukker pr liter saft

Skyll og knus bærene. Bruk gjerne ei gammeldags kjøttkvern. Ha bærmassen i en stor bolle, og tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre. La blandingen stå tildekket og kjølig over natten. Hell massen i et sileklede og la safta renne godt av. Mål opp saftmengden og tilsett sukker. Rør godt til alt sukkeret har løst seg opp. Skum av safta og hell den på glass eller flasker.

Bland safta med vann til passe styrke. Du kan også blande med noe sprudlende. Her har jeg brukt Bris. Dette er en herlig velkomstdrikk!

Oppskriften på kreklingsaft finner du i «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...