Tyttebær – Høsting og bruk

Tyttebær. Foto Arne Nohr

Tyttebær. Foto Arne Nohr

Nå er det tid for tyttebær. Mange steder er tyttebæra alt moden, mens andre steder tar det ennå litt tid før disse røde og fristende bærene kan høstes.

Tyttebær Vaccinium vitis-idaea er bærlyng med vedaktig stengel. Planten er flerårig, og kan bli 15 år gammel. Bladene er tykke og vintergrønne. Bærene vokser gjerne i klaser og er fristende og røde.

Tyttebær inneholder benzosyre, salisylsyre, gule fargestoffer, vitamin A og C, kreatin og et høyt innhold av pektin. Tyttebæras innhold og egenskaper har blitt brukt i folkemedisinen i lang tid.

Tyttebær er ei allsidig bær som kan brukes til mange forskjellige produkter. Alt fra saft, syltetøy, sirup, gele for å nevne noe. Når du skal plukke og lage noen av disse produktene, er det viktig å tenke på tidspunket for når du plukker bærene. Tyttebæras høye innhold av pektin bør utnyttes. Dette er naturens eget stivelsesmiddel, og gjør at syltetøy og gele blir stivt. Konsentrasjonen av pektin er høyest i nymodne bær, og synker gradvis jo mere moden og saftfull bæra er. Skal du lage tyttebærsyltetøy og tyttebærgele, bør du gjøre dette når tyttebæra er nymoden. Ønsker du å lage tyttebærgløgg, tyttebærsaft eller tyttebærsirup, bør du vente til litt uti tyttebærsesongen. Da er konsentrasjonen av pektin lavere, og bærene mere saftfulle. Da får du produkter som ikke er for tykke og klumpete på grunn av pektin i bærene.

Ønsker du å lese mere om tyttebær og oppskrifter, finner du dette her på min hjemmeside kirstenwinge.no. Du finner også mye om tyttebær og andre bær i Bærboka.

Du har kanskje også lyst til å lese...