Portersteik av elg

Steik. Foto Arne Nohr

Portersteik av elg

Portersteik av elg er en av mine favoritter når jeg skal bruke steik. Oppskriften fikk jeg av Stephan Kaiser, og den er en av oppskriftene i boka «Man tager et rådyr». Jeg bruker samme oppskriften til elg, og dette er smaker som passer godt sammen.

Dette trenger du til 6 personer:

1.5 kilo elgsteik (bogplomme eller lårsteik)

Smør til bruning slik at steika får steikeskorpe

1 stor løk

2 hvitløksfedd

1 flaske mørkt øl

1 dl uspedd solbærsaft

1/2 dl soyasaus

1 ts tørket timian eller 1 ss frisk hakket timian

5-6 einerbær

2-3 kjøttbuljongterninger

5-6 svarte hele pepperkorn

Slik gjør du:

Start med å brune steikeskorpe på steika.

Finhakk løk og hvitløk og ha dette i en langpanne sammen med mørkt øl, solbærsaft, soyasaus, timian, knuste einerbær, hel pepper og kjøttbuljongterninger. Legg elgsteika i langpannen sammen med disse ingrediensene. Sett steikeovnstemperaturen på 150 grader, og steik til kjernetemperaturen er 65-70 grader – eller den kjernetemperaturen du ønsker.

La steika hvile 15-20 minutter før du skjærer i den. Dekk steika under hviletiden, og husk at kjernetemperaturen vil fortsette å øke litt.

Saus

Dette trenger du:

50 gram smør

50 gram hvetemel

cirka 8 dl sjy som siles av fra langpannen

Virka 2 dl fløte eller rømme

Slik gjør du:

Brun smør og mel, og tilsett sjy. La dette småputre slik at sausen får fin konsistens, før rømme eller fløte tilsettes. La sausen småputre litt slik at smake får «satt seg».

Portersteik serveres med kokte poteter eller potetmos og grønnsaker.

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...