Elgpostei

Rådyrpate. Foto Kirsten Winge

Elgpostei

Elgpostei kan du lage selv i forbindelse med julehøytiden, eller når du ønsker det. Posteien kan nytes fersk, men det er ingen ting i veien for å fryse ned og ta den opp når du ønsker det.

Dette trenger du:

600 gram malt elgkjøtt

800 gram svinelever. Du kan også bruke lever fra storfe, elg eller hjort. (Kalvelever)

350 gram bacon

3 paprika, middels store (gul, grønn og rød)

1 boks hermetisk tomat

6-7 middels store sjalottløk eller 4 middels store vanlig løk

1-3 hvitløksfedd

 

Krydder:

5 ts salt

1 ts malt sort pepper

1 ts malt nellik

1 kryddermål malt allehånde

1 kryddermål malt ingefær

Cirka 1 ss rosmarin – frisk og finhakket.

Cirka 1 ss basilikum – frisk og finhakket

Cirka 1 ss persille – frisk og finhakket

 

Tykk hvit saus:

200 gram smør

cirka 200-300 gram hvetemel

1 liter melk

5 egg

 

Slik gjør du:

Start med å lage hvit saus. Smelt smør, og tilsett hvetemel etter hvert mens du rører. Tilsett melk mens du rører hele tiden, og la sausen få et oppkok. Rør i eggene, ett i gangen. Sett så den hvite sausen til side for avkjøling.

 

Kjør alle ingrediensene i en food-processor, og bland sammen de ulike ingrediensene etter hvert. Bland i tykk hvit saus til slutt, og pass på at alt er godt blandet.

Hell farsen i smurte former. Bruk den størrelse på formene som du har tilgjengelig, eller som du ønsker. Aluminiumsformer er fine å bruke, og de finnes i ulike størrelser. De finnes også med lokk, slik at de kan emballeres etter steiking for så å fryses ned.

Elgpostei steikes i vannbad midt i ovnen på 175 grader i cirka 1-1.5 time, avhengig av hvor store formene er.

Dette er herlig pålegg som kan nytes på godt brød, og kan serveres med sprøstekt bacon til.

Hvis du ikke har malt elgkjøtt, kan kjøtt fra hjort, rein eller rådyr brukes.

Oppskriften er hentet fra min første bok «Jeg velger meg elg» fra 2003.

 

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...