Elghakk

Elghakk. Foto Kirsten Winge

Elghakk

Elghakk kan lages på forskjellige måter, og det er fortsatt slik at tradisjonelle oppskrifter brukes mye i sine opphavsområder. Noen velger å blande i poteter skåret i terninger, andre serverer poteter ved siden av. Løk er en ingrediens som jeg synes hører med til hakk, men andre velger å ikke bruke løk. Gulrot brukes ofte, men andre steder er ikke dette vanlig. Noen sier at det kun skal være kraft eller vann i hakket, mens andre foretrekker å tilsette fløte eller rømme i tillegg. Alle variantene har med tradisjoner å gjøre. Lag din hakk som du ønsker og som det faller i din smak! Elghakk er mye mer enn kjedelig hverdagsmat. Variasjonsmulighetene er mange, og ei panne med saftig og smakfullt hakk kan nytes både til søndag og fest.

Har du ikke elgkjøtt, kan kjøtt fra annet vilt eller storfe brukes.

Elghakk (4-6 personer)

800 gram grovkvernet elgkjøtt

1-2 løk

cirka 800 gram poteter (gjerne mandelpoteter)

3 gulrøtter

cirka 6.5 dl kraft

salt

pepper

2 laurbærblader

smør til steking

 

Steik grovkvernet kjøtt i en steikepanne eller gryte. Kjøttet skal bli gyllent. Løk grovhakkes og freses slik at den blir blank. Bland sammen kjøtt og løk i en kjele. Tilsett kraft, laurbærblader, salt og pepper. La dette småputre 15-20 minutter.

Skrell gulrøtter, og del dem i strimler, staver eller terninger. Tilsett gulrøttene, og la disse trekke sammen med resten i cirka 5-10 minutter, til gulrøttene er møre. Om nødvendig kan du tilsette mere kraft.

Potetene kokes separat, og serveres ved siden av.

 

Elghakk med akevitt

Hvis du ønsker en spennende, spenstig og litt annerledes smak på elghakk, kan du erstatte 0.5 desiliter av kraftmengden med akevitt. Alkoholen vil forsvinne i løpet av kokingen, men smaken av akevitten setter sitt særpreg på retten.

 

Tilbehør til elghakk

Det er ikke så mye forskjellig tilbehør som serveres til elghakk. Flatbrød og tyttebærsyltetøy hører naturlig sammen med denne retten. Hvis du ønsker å gjøre noe ekstra ut av tilbehøret, kan du servere skjenning i stedet for flatbrød. Skjenning er en type flatbrød som blir penslet med en melk- og sukkerblanding under stekingen. Dette gir en gyllen og lett karamellisert overflate.

Ønsker du å lage elghakk med fløte, kan du finne oppskriften her på min hjemmeside: kirstenwinge.no Oppskriften heter elghakk fra de dype skoger

Du har kanskje også lyst til å lese...