«Kan ikkje la meg væra»

«Kan ikkje la meg væra». Foto Arne Nohr

«Kan ikkje la meg væra» (cirka 8-10 personer) 

«Kan ikkje la meg væra» er favorittdesserten til Oddrun Merete Sagevik. Hun er et unikum på det meste innen mat og matlaging. Oddrun Merete har gitt meg lov til å «låne» denne desserten, og sier at den er fritt etter «Fjordamat» med familiens egne erfaringer og smaker. Den er enkel, smakfull, frisk, lett og delikat – alt man kan forlange av en dessert.

Dette trenger du:

5 egg

5 gelatinplater

100 gram sukker

1 sitron

3 ss konjakk (valgfritt om du ønsker det eller ikke)

Slik gjør du:

Legg gelatinplatene i kaldt vann i 3-5 minutter.

Visp en lett og luftig eggedosis av egg og sukker.

Tilsett revet sitronskall (husk å vaske sitronen først!) og saften av sitronen i eggedosisen. Hell deretter i konjakk, og bland forsiktig sammen med en slikkepott.

Smelt gelatin i litt kokende vann (cirka 1 spiseskje), og rør alt forsiktig inn i eggedosisen. Fyll desserten i en glassbolle og sett den kjølig i minimum 3 timer før servering. Den kan også lages kvelden før.

Topping:

Dette trenger du:

2.5 dl rørte bringebær

2.5 dl friske eller tinte bringebær

3 dl kremfløte

100-150 gram mandler

sukker

Slik gjør du:

Hakk mandlene, og ha disse i steikepannen sammen med litt sukker slik at mandlene blir lett karamelliserte. Avkjøl mandlene på et fat.

Visp fløte og litt sukker til krem.

Legg rørte bringebær på toppen av den stivnede eggedosisen, og fordel deretter kremen over bringebærene. Kremen toppes med friske bringebær og karamelliserte mandler.

Hvis du ønsker, kan desserten lages i porsjonsglass.

Desserten bør serveres straks krem, bær og karamelliserte mandler er på plass på eggedosisen.

Tips:

Denne desserten «Kan ikkje la meg væra» kan lages med bjørnebær, blåbær og molter.

Oppskriften er hentet fra boken «Ville bær rå smak».

Du har kanskje også lyst til å lese...