Tjälknöl

Hjortesteik av bankekjøtt. Foto Arne Nohr

Tjälknöl

Tjälknöl er en av mine favoritter når jeg skal tilberede steik. En vis mann spurte meg om jeg kunne lage «Svenskekungens favoritt» – tjälknöl. Det var også en av hans favoritter. Kanskje er det favorittmaten til kungen. Godt er det, uansett.

For å lage tjälknöl kan du bruke steik fra låret eller bogsteik/bogplomme.

Dette trenger du til 4 -6 personer:

1.5 kilo stek av elg, hjort, rein, rådyr eller storfe – frosset

Slik gjør du:

Legg den dypfryste steika på rist midt i steikeovnen, og sett en langpanne med vann under. Sett steikeovnen på 70-80 grader. Temperaturer mellom 65-100 grader kan brukes. Når steika har fått tint litt, setter du i et steiketermometer. La steika få en kjernetemperatur på 65-67 grader etter cirka 10-12 timer. Dette avhenger av størrelsen på steika. Da er kjøttfargen rosa. Ønsker du roastbiff, det vil si at kjøttet er rødt inni, skal kjernetemperaturen være 55-60 grader. Ønsker du denne tjälknölen helt  gjennomstekt, skal kjernetemperaturen vise 75 grader. Husk å beregne rikelig med kjøtt når du tilbereder denne retten. Det er fordi steiking ved lav temperatur reduserer vekten i kjøttstykket, og fordi dette er så godt at det går mye kjøtt!

Mens steika er i steikeovnen, kan du lage lake som steika skal legges i umiddelbart etter steiking.

Lake:

Cirka 1 liter vann

1 dl salt

1 ss sukker

6-7 knuste einerbær

1-2 laurbærblader

Hvis du ønsker, kan en eller flere av følgende krydder tilsettes laken:

Basilikum, timian, rosmarin, oregano. Bruk gjerne friske krydderurter, men det er også mulig å bruke tørket krydder. Ikke bland for mange kryddersorter i denne laken. Ønsker du en litt annen smak, kan kinesisk soyaolje tilsettes laken.

Slik gjør du:

Kok opp vann, og tilsett de øvrige ingrediensene. Avkjøl laken før steika legges i. Legg ferdigstekt og varm steik i en, eventuelt to tykke og solide plastposer, og hell over laken. La steika ligge i laken på et kjølig sted i 4-5 timer. Pass på at hele steika er dekket av lake. Det lønner seg å snu på posen flere ganger.

Tjälknöl serveres med for eksempel potetstappe eller fløtegratinerte poteter. Skulle det bli igjen noe kjøtt, er dette knallgodt som pålegg.

Oppskriften er hentet fra boka: Man tager en elg.

Du har kanskje også lyst til å lese...