Skrubbær

Skrubbær. Foto Arne Nohr

Skrubbær

Vi er alle enige om at vi ikke skal plukke og slettes ikke spise bær og andre vekster som vi ikke kjenner!

Hver sommer får jeg spørsmål om ulike bærsorter. I år har jeg fått mange spørsmål om røde bær som vokser i store mengder. De aller fleste tilfellene har vært skrubbær.

Skrubbær (Chamaepericlymenum suecicum L) er en flerårig plante i kornellfamilien med teppedannet vekstform. Blomsten blir gjerne kalt kaffeblomst. Blomstene er små (2-3 mm) og er mørkt purpurfarget, og sitter tett sammen. Disse er omgitt av 4 hvite store høyblad. Frukten er rød og eggformet som moden.

Bærene kalles også hønsebær, grisebær, svinebær, hundebær, bikkjebær, bjørnebær, lusabær, trollbær, tussebær, ormebær, hestebær, kjerringbær og frubær. Navnet skrubbær er et nedsettende navn, som det så ofte er når dyrenavn brukes i plantenavn. (Skrubb =ulv).

Planten har krypende jordstengel. De blomstrende skuddene er opprette, og som regel uten greiner. Bladene er motsatte, sittende, elliptiske til runde med buete nerver.

Skrubbær vokser i lynghei og i litt åpen skogsmark, og finnes i det meste av landet.

Frukten er en rød steinfrukt som minner om bær, og inneholder en stein og ett frø. Frukten eller bæret er emmen på smak, men er ikke giftig. Disse kan brukes i dekorasjoner.

Bærene spises av fugler og dyr, og spres på denne måten.

Du har kanskje også lyst til å lese...