Takk til hogstflata

Takk til hogstflata. Foto Kirsten Winge

Takk til hogstflata. Foto Kirsten Winge

Takk til hogstflata

Julehøytiden og overgangen til et nytt år er tid for både minner og nye forhåpninger. Mine beste minner fra 2023 henter jeg fra skog og fjell. Et av høydepunktene opplevde jeg ute på ei snauflate i granskogen.  Jeg fikk oppleve bringebærhimmelen! Når jeg tenker på det i ettertid, føler jeg bare takknemlighet. Bærene jeg fant er godt tatt vare på, og nå er det tid for å vekke minnene med den beste smaken fra hogstflata. Håpet er å finne flata like pent pyntet med bær i kommende år, men det haster for trærne vil snart overta og jage bringebærene vekk.

Riskrem er dessert som brukes av mange i julen. Hva med å gjøre en liten vri og lage riskremrand med bringebær? Denne desserten har utseende og smak som er komplett uimotståelig, og jeg har gitt den navnet: ”Takk til hogstflata!”

 

Takk til hogstflata – En annerledes måte å lage riskrem på (6 personer)

300 gram bringebær – friske eller fra fryser

7 gelatinplater

1-2 dl bringebærsaft

50 gram mandelflak

½ liter avkjølt risgrøt

1 ts vaniljesukker

3 ss sukker

4 dl kremfløte

 

Legg bringebær i ei skål og hell bringebærsaft over. Legg 4 gelatinplater i bløt i 4-5 minutter. Sett et dørslag over et litermål og la bærene renne godt av. Fortynn saften slik at du har 3 dl. Klem vannet fra de oppbløtte gelatinplatene, og smelt dem i saften. Hell dette i en vannskylt form og sett den kjølig. Når geléen er halvstiv legges bringebærene i. Du kan bruke fryste bær. Disse kan du legge i før gelatinen er halvstiv. Da vil temperaturen gå ned, og geléen vil stivne raskere.

Bløt deretter de resterende 3 gelatinplatene i 4-5 minutter, og smelt dem i 1 ss kokende vann. Tilsett 3-4 ss kremfløte og bland sammen. Visp fløten til krem, og tilsett dette til den smeltede gelatinen. Rør med en slikkepott eller sleiv på en skånsom måte slik at dette blir blandet. Bland risgrøten med vaniljesukker og halvparten av mandelflakene. Vend inn risgrøten slik at massen blir homogen. Smak til med sukker.

Når geléen med bringebærene er stivnet, pensles kantene på formen med litt nøytral olje. Hell riskremen i formen. Dekk formen med et lokk eller plast, og la den stå kjølig i cirka 3 timer.

Rett før servering dyppes formen raskt i varmt vann slik at innholdet slipper formen lett. Vend den på et serveringsfat. Pynt med resten av mandlene og bringebær hvis du ønsker.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...