Stikkelsbærsyltetøy

Stikkelsbærsyltetøy. Foto Arne Nohr

Stikkelsbærsyltetøy

Stikkelsbærsyltetøy er et av flere produkter du kan lage av stikkelsbær fra hagen. Bærene er i samme slekten som ripsbær og solbær, og fargen på skallet kan være rød, gul, hvit eller grønn. Det er et av mine sommerminner å plukke stikkelsbær som var både harde og sure. Nå venter jeg gjerne til bærene er modne før jeg høster dem. Stikkelsbær inneholder mye pektin, men pektininnholdet blir mindre når bærene modnes. Lager du syltetøy når bærene akkurat har blitt modne, trenger du ikke å tilføre syltepulver.

Her er min oppskrift på stikkelsbærsyltetøy:

1 kilo stikkelsesbær

cirka 400 gram sukker

syltepulver eller tykningsmiddel hvis du ønsker

Rens stikkelsbærene godt, og bruk gjerne en saks. Klipp av dusken i den ene enden og stilken i den andre enden på bærene. Knus bærene (bruk gjerne en potetstapper), og ha bærene i en kjele eller kasserolle. Kok opp, og la massen koke (ikke fosskoke!) i 7-10 minutter. Tilsett sukker, og rør slik at sukkeret blir oppløst. La dette få et nytt oppkok.

Hvis du bruker syltepulver eller annet tykningsmiddel, må du følge bruksanvisningen for dette.

Hell syltetøyet på rene glass. Jeg foretrekker å bruke små glass. Syltetøyet holder seg minimum i ett år.

Stikkelsbærsyltetøy smaker godt på vafler, brød og rundstykker, og gjerne sammen med ost.

Du har kanskje også lyst til å lese...