Syltede polkabeter

Syltede polkabeter. Foto Arne Nohr

Syltede polkabeter

Syltede polkabeter er et herlig produkt som kan brukes på samme måte som syltede rødbeter. Her hos oss i de dype skoger har polkabetene trivdes godt i sommer, og det har gitt en fin avling. Noen av betene brukes ferske, og noen sylter jeg. Det gir gode smaker av sommer og høst gjennom vinteren. Hvis du ikke kan høste beter selv, er det stort utvalg i butikkene nå.

Syltede polkabeter brukes på pålegg, i salat og som tilbehør til burgere og annen grillmat.

Her er min oppskrift:

Lake:

1.5 dl eddik (7%)

3 dl sukker

4.5 dl vann

1 ts salt

1.5 ts sennepsfrø

1.5 ts karve

3 laurbærblad

 

Cirka 700 gram polkabeter

 

Finn frem de glassene du skal bruke. Disse skal være rengjorte og varme når beter og lake skal has i.

Jeg anbefaler at du bruker polkabeter med lik størrelse, og at de ikke er for store. På denne måten blir de ferdigkokt på samme tid. Jeg bruker sennepsfrø, karve og laurbærblad som krydder, men du kan bruke det krydder du ønsker.

Bland alle ingrediensene til laken bortsett fra laurbærblad i en kjele og kok opp. Etter at sukker og salt har løst seg opp, tar du kjelen fra kokeplaten og tilsetter laurbærblad. Sett laken til side.

Kok/trekk polkabetene møre i lettsaltet vann. Det kan godt være litt «tyggemotstand» når du avslutter kokingen. Avkjøl og skrell betene, og skjær dem i skiver. Skivene skal ikke være for tynne eller for tykke.

Legg skivene på glass, og hell over laken. Etter avkjøling oppbevares glassene kjølig.

Holdbarhet på syltede polkabeter er minst 1 år.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...