Knallgode brød

Knallgode brød. Foto Arne Nohr

Knallgode brød

Det er mange som baker knallgode brød, men for meg så er dette den aller beste oppskriften. Det er «Unni-brød» som Arne Brimi har oppskrift på i sine bøker. Jeg lager dette brødet i vedfyrt bakerovn, men brødet kan lages i vanlig steikeovn. Denne oppskriften gir 4 middels store runde brød, men de kan lages i avlang brødform.

Her er oppskriften:

50 gram gjær (fersk gjær eller tørrgjær)

1 liter vann

2 dl solsikkekjerner

1 dl linfrø (Jeg foretrekker knust linfrø)

1 dl sesamfrø

2 dl havregryn

2 dl sammalt hvete grov

1 ts salt

1 ss rapsolje

cirka 15 dl hvetemel

Rør ut gjær i lunkent vann.  Tilsett solsikkekjerner, linfrø, sesamfrø, salt, olje, havregryn og sammalt hvete. Du kan gjerne bløtlegge frøene noen timer før de skal brukes. Bruk en eltemaskin, og elt dette mens du tilsetter hvetemel litt etter litt. Deigen skal være fast, men ikke for hard eller klissete. Elt deigen i cirka 10 minutter. Dekk til, og la deigen heve til dobbel størrelse i cirka 30-40 minutter.

Del deigen i 3-4 like store emner, alt ettersom hvor store du ønsker at brødene skal være. Form deigen, og legg emnene på bakeplate eller i form. La disse etterheve i cirka 30 minutter mens de er tildekket.

Rett før steiking skjærer du et par snitt i hvert brød, og pensler vann på overflaten. Hvis du har ei sprayflaske bruker du denne.

Brødene steikes nederst i steikeovnen ved 200 grader i cirka 45 minutter. For å sjekke at brødene er gjennomstekte, bruker jeg et steiketermometer som føres forsiktig inn i brødet. Jeg ønsker kjernetemperatur på mellom 94-96 grader.

Avkjøl brødene før du skjærer i dem. Brødene er utrolig saftige og smakfulle, og egner seg til frysing.

Du har kanskje også lyst til å lese...