Ankerstokk

Ankerstokk. Foto Arne Nohr

Ankerstokk

Ankerstokk hører med til mine gode minner fra Trondheim. Dette er en type brød som er kompakt og saftig, og som har sprø skorpe. Brødet er knyttet til skotsk mattradisjon, og er et krydret rugbrød som ble bakt i forbindelse med julehøytiden. Brødet kalles «anchor stocks», og skal ha fått sitt navn etter tverrstokken øverst i et skipsanker. Jeg minnes ankerstokk som ble kjøpt på butikken, og som smakte himmelsk med nypemarmelade eller brunost. Det finnes flere varianter av ankerstokk, og jeg baker brødet her hjemme.

I denne deigen skal det være surdeig. Denne kan du kjøpe ferdiglaget: «Ekte surdeig fullkornshvete» fra Idun.

Oppskrift 3-4 brød:

1 pakke ekte surdeig fullkornshvete (Idun)

8 dl vann

50 gram mørk sirup

50 gram gjær

2 ts salt

25 gram maltekstrakt

125 gram sammalt rug fin

400 gram sammalt rug grov

275 gram sammalt hvete (fin eller grov)

525 gram hvetemel

Hvis du bruker fersk gjær, løses denne opp i lunkent vann. Bland sammen alle ingrediensene, og elt til deigen er smidig. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Hvis deigen virker bløt, kan du tilsette mere hvetemel. Del deigen i 3 eller 4 like deler, og la disse hvile på kjøkkenbenken i cirka 15 minutter. Bak ut brødene, og legg dem i en langform eller steikeplate, hvor de skal stå i cirka en time før de settes i steikeovnen.

Pensle overflaten med vann eller sammenvispet egg.

Sett gjerne en ildfast form med vann nederst i ovnen. Brødene steikes ved 190 grader i 40-45 minutter midt i ovnen. Sett temperaturen på 220 grader og steik i ytterligere 5-10 minutter.

Avkjøl brødene før du kan nyte en skive ankerstokk…..

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...