Gahkko

Gahkko. Foto Arne Nohr.

Gahkko

Gahkko er samisk festbrød, og serveres sammen med festmat, for eksempel bidos. Jeg bruker det som tilbehør til supper og salater. Brødet er enkelt å lage, og kan nytes ferskt. Brødet kan legges i fryser og tines opp. Gahkko steikes i steikeovn, men kan også tilberedes i ei panne over bål.

Dette trenger du:

12.5 gram gjær (1/4 pakke)

25 gram smør

2.5 dl melk

1 kryddermål salt

1/2 ts malt anis

1/2 ss sirup

150 gram sammalt hvete grov

150 gram hvetemel

Smelt smør, og tilsett melk. Varm opp slik at væsken er fingervarm. Tilsett sirup. Løs opp gjæren i væsken, og tilsett de øvrige ingrediensene. Husk at det er anis som skal brukes, ikke stjerneanis. Bruk kjøkkenmaskin, og elt deigen slik at den blir smidig. Deigen skal ikke være for hard.

La deigen heve på ett lunt sted.

Ta deigen ut av bakebollen, og del den opp i 10 emner. Trill hvert emne til en bolle, og la disse hvile 4-5 minutter.

Trykk bollene flate. Bruk hendene eller en kjevle til å forme dem til rundinger med tykkelse på cirka 1/2 centimeter. Legg disse på bakepapir på stekeplaten, og la dem heve cirka 20 minutter. Prikk med gaffel før de steikes ved 200 grader midt i ovnen i cirka 10 minutter – til fargen er gylden.

Avkjøl på rist med klede over, slik at de holder seg myke.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...