Hillostomp

Hillostomp. Foto Arne Nohr

Hillostomp

Hillostomp er små brød som lages av skredmjøl eller havremel og tyttebær. Dette er tradisjonsmat fra Finnskogen, som ligger nært svenskegrensen i Hedmark.

Oppskrift (til 24 små hillostomp):

Cirka 300 gram skredmjøl eller havremel

cirka 300-320 gram tyttebær

1 ts bakepulver

Fremgangsmåte:

Ha tyttebær i en bolle, og knus bærene.

Bland en liten mengde mel og bakepulver, og bland dette med knuste tyttebær. Tilsett mere mel litt etter litt. Mengden mel avhenger av hvor saftfulle tyttebærene er. Deigen får en fin rosafarge av tyttebærene. Tilsett så mye mel slik at deigen er som en brøddeig. Den skal være litt klissen, men det skal likevel være mulig å kjevle ut deigen. Pass på at du ikke tilsetter for mye mel, da blir hillostompene harde.

Kjevle ut deigen til cirka 1/2 centimeters tykkelse. Jeg bruker et glass til å stikke ut stomp med.

Stomp steikes på takke eller i tørr steikepanne på middels varme. Det tar forholdsvis kort tid å steike disse brødene på begge sider.

Hillostomp er myke inni og har en hard skorpe når de er ferdigstekt. De smaker godt av tyttebær og havre, og bør nytes når de er helt ferske.

Serveres med smør og ost.

Hillostomp er et fint alternativ til de som ikke tåler hvetemel.

Du har kanskje også lyst til å lese...