Silpo eller silppu

Silpo/silppu. Foto Arne Nohr

Silpo eller silppu

Silpo eller silppu er en tradisjonell rett som har vært brukt og som fremdeles brukes på Finnskogen og her i de dype skoger.  Fra gammelt av brukte antagelig skogfinnene neper i stedet for poteter i sin silpo. Den viktigste ingrediensen i denne retten er poteter. Det er mange forskjellige oppskrifter og fremgangsmåter for å lage silpo. En måte er å bruke poteter, flesk og melk. Tyttebær brukes som tilbehør. Noen velger å bruke løk sammen med poteter, flesk og melk. Godt er det uansett.

Dette trenger du til 4 personer:

1 kilo ferdig skrelte poteter

1/2 kilo lettsaltet flesk eller bacon

1 løk

cirka 3 dl helmelk

pepper, eventuelt salt

Tyttebærsyltetøy eller rørte tyttebær

Fremgangsmåte:

Start med å skrelle potetene, og del dem i terninger. Bruk gjerne kokefaste poteter. Du kan bruke mandelpoteter, men disse trenger mer væske enn enkelte andre potetsorter.

Skjær flesket i terninger, og steik dem i en steikepanne. Ta flesket over i en skål, og la fleskefettet være igjen i pannen.

Ha potetterningene i steikepannen, og steik disse i fleskefettet slik at de blir møre.  Det tar cirka 10 minutter. Hvis det blir for lite fett, kan du bruke smør i tillegg.

Hvis du bruker løk, kan denne skjæres i biter og tilsettes potetene på slutten av steiketiden.

Ha flesket sammen med potetbitene, og bland sammen før du tilsetter melk. La dette koke/småputre til melken har kokt inn og retten har fått konsistens som lapskaus. Hvis dette blir tørt, kan du tilsette mer melk.

Smak til med salt hvis nødvendig og pepper.

Silpo eller silppu serveres varm med tyttebærsyltetøy.

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

Du har kanskje også lyst til å lese...