Tyttebærsirup

Tyttebærsirup. Foto Jesper Nohr

Tyttebærsirup. Foto Jesper Nohr

Tyttebærsirup

Tyttebærsesongen har såvidt startet….Det er så uendelig mye forskjellig tyttebær kan brukes til. En av mine favoritter er tyttebærsirup.

Tyttebær har etter hvert blitt en bærsort som jeg bruker stadig oftere. Den er også et unikt ”krydder” og smaksforsterker. Det er vanlig med tyttebærsyltetøy og rørt tyttebær, – tyttebærgele er også godt og lekkert. Men det er ingen ting som kan måle seg med tyttebærsirup; et produkt som kan lages av både friske og opptinte bær. Sirupen blir like god og like pen å se på uansett.

Tyttebærsirup

1.5 kilo tyttebær

1 flaske halvtørr hvitvin

½ dl Calvados eller konjakk

0,9-1 kilo sukker pr liter saft

Mos tyttebær forsiktig med mixmaster eller for hånd, og tilsett hvitvin. Bland lett, og la dette stå tildekket på et kjølig sted i 4 dager for å godgjøre seg. Sil fra safta, gjerne med et sileklede. La safta renne av godt og lenge, slik at det ikke drypper mer fra kledet. Ikke bli fristet til å klemme på bærmassen for å få ut mer saft. Da kan sluttproduktet bli grumsete.

Mål opp saftmengden, og tilsett 1 kilo sukker pr liter saft. Ha dette i en kasserolle. Vanligvis får du ca 1 liter saft av denne oppskriften. Det kan bli litt mer hvis du bruker opptinte tyttebær. Jeg bruker å tilsette litt Calvados eller konjakk samtidig som sukkeret tilsettes. Det gir en aldri så liten ”ekstra smak” på den ferdige bærsirupen. Alkoholen vil koke bort. Kok opp forsiktig, og skum av. (Det blir alltid skum øverst). Da vil det åpenbare seg en herlig rødfarget og klar saft som skal stå og småputre på lav varme til mengden er redusert med ca 2 dl. Det gir en passe tykk konsistens.. La tyttebærsirupen avkjøles, og tøm den på små, steriliserte flasker. Oppbevar flaskene kjølig. Denne tyttebærsirupen tåler lang oppbevaring.

Tyttebærsirup er et multiprodukt som kan brukes til mye forskjellig. Riskrem med tyttebærsirup passer utmerket sammen!  Is med tyttebærsirup er godt. Matyoghurt med friske bær og frukter og litt tyttebærsirup passer også bra sammen! Jeg bruker litt sirup når jeg skal steike viltsteik. Da pensler jeg på litt sirup etter at steika har fått steikeskorpe, før den settes inn i steikeovnen. Det smaker også godt med litt sirup i viltsausen! I forbindelse med speking av viltkjøtt, kan tyttebærsirup pensles på kjøttet etter saltingen, og før det henges til tørk. Tyttebærsirup kan også brukes som adventsgave eller julegave!

Noen ganger gjør jeg en annen vri på tyttebærsirupen. Jeg følger oppskriften som er beskrevet, men bruker presset eplesaft i stedet for hvitvin. Jeg får da et utrolig aromatisk produkt med en nydelig smak. Min erfaring er at denne sirupen ikke har like lang holdbarhet som når jeg bruker hvitvin, men oppskriften kan anbefales når sirupen skal nytes ”fersk”!

Håper tyttebærsirupen smaker!

Du har kanskje også lyst til å lese...