Lauper

Lauper. Foto Arne Nohr

Lauper

Lauper, eller laup som det sies i Trønderlag, er en type bakverk som har en helt karakteristisk smak og fasong. De minner litt om boller eller rundstykker, men er flatere og større. Anis er krydderet som gir den karakteristiske smaken. Det er viktig at det er anis som brukes, og ikke stjerneanis. Anis er et helt annet krydder med annen smak. Anis stammer fra middelhavsområdet, mens stjerneanis kommer fra store trær langt øst for oss – blant annet i Kina.

Mormor serverte ofte lauper med brunost. Det smakte alltid helt fantastisk, og gjerne med en kopp te eller kaffe til. Det er like godt i dag, og jeg baker dem gjerne selv.

Lauper (cirka 10 stykker)

50 gram smør

3.5 dl melk

50 gram gjær

cirka 475 gram hvetemel

150 gram rugmel

1 dl sukker

1/2 ts salt

1/2 ts anisfrø

egg til pensling

Fremgangsmåte:

Smelt smøret, og tilsett melk. Bland sammen gjær, sukker, salt og anis, og tilsett melk/smør når det er fingervarmt. Tilsett først rugmel, deretter hvetemel. Ikke tilsett alt hvetemelet på en gang. La deigen eltes slik at den blir smidig og slipper bollen.

La deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Dekk deigen med plastfolie eller lignende under hevingen.

Del deigen i 10 like store emner etter endt heving. Rull hvert emne til en bolle, trykk den flat før den plasseres på steikeplate dekket med bakepapir. Etterhev i 20-30 minutter.

Visp sammen egget, og pensle før de settes inn i steikeovnen.

Laupene steikes ved 220 grader nederst i steikeovnen i 12-15 minutter, til de har en gyllen farge.

Lauper kan fryses.

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...