Elglapskaus

Lapskaus. Foto Arne Nohr

Elglapskaus (4–6 porsjoner)

Elglapskaus er en av mine favoritter. Dette er mat som jeg er vant med fra oppveksten. Har du ikke tilgang på elgkjøtt, kan du bruke hjort eller storfe.

1 1/2 kg elgkjøtt – bibringe, høyrygg eller bankekjøtt (Er det mye bein i stykkene, kan du øke mengden)

1 1/2 kg poteter

3 – 4 gulrøtter

200 gram røkte kjøttpølser

vann

salt, pepper

Legg biter med elgkjøtt i en stor kasserolle, og fyll på med vann til kjøttet er dekket. La kjøttet småkoke/trekke i 1–1 1/2 time, til det er mørt. Husk å skumme av etter hvert, slik at kraften ser klar og delikat ut.

Ta kjøttet opp av kasserollen, og del det i små terninger før du legger  det tilbake i kasserollen igjen.

Poteter deles i biter eller terninger og gulrøtter i skiver før de legges i krafta sammen med kjøttbitene. La alt trekke/småkoke til bitene er møre.

Del pølsene i biter, og ha disse sammen med poteter, gulrøtter og kjøtt. Pølsene  gir en god smak på lapskausen.  Husk å fjerne skinnet på pølsene hvis du bruker kjøttpølser med skinn. Smak til med salt og pepper.

Da er det tid for å brune saus som skal tilsettes lapskausen.

Brun saus

3 ss smør

4–6 ss hvetemel

Smelt smør, og tilsett hvetemel. La dette brunes til fargen er brun, men ikke brent. Husk å røre med en visp slik at bruningen blir jevn. Ha sausen over i kasserollen hvor kjøtt og grønnsaker er, og kok opp.

Hvis lapskausen har for tynn konsistens, kan du tilsette potetmeljevning. Ta et par spiseskjeer med potetmel, og tilsett cirka 1/2 dl vann. Bland godt, og hell dette med tynn stråle i lapskausen mens du rører slik at jevningen fordeles jevnt.  Gi lapskausen et oppkok etter at jevningen er tilsatt.

Elglapskaus serveres med hjemmebakt flatbrød og tyttebærsyltetøy.

Du har kanskje også lyst til å lese...