Ambrosiabrød

Ambrosiabrød. Foto Arne Nohr

Ambrosiabrød

Ambrosiabrød minner om julebrød eller julekake, men er mykere og søtere enn julebrød. Dette er en av mine adventssmaker.

Ambrosia er i den greske mytologien gudenes mat som sammen med deres drikke, nektar, gav dem udødelighet og evig ungdom (SNL).

Dette trenger du for å lage 4 ambrosiabrød:

1/2 liter H-melk

125 gram smør

1.5 dl sukker

200 gram rosiner

50 gram gjær (fersk gjær eller tørrgjær)

2 egg – middels størrelse

cirka 0.9 – 1 kilo hvetemel

Pensling:

1 egg

2 ss melk

Fremgangsmåte:

Ha melk, smør og sukker i en kjele, og kok opp under omrøring. Ta kjelen av platen, og tilsett rosiner. La innholdet stå i kjelen for avkjøling til temperaturen er cirka 37 grader C (fingervarmt).

Nå bruker jeg kjøkkenmaskin, men du kan røre for hånd.

Smuldre gjær i bollen på kjøkkenmaskinen, og tilsett litt av melkeblandingen slik at gjær løser seg opp. Ha i resten av væsken med rosiner og deretter to sammenvispede egg.

Bland i hvetemel – litt etter litt – slik at du får en jevn deig som ikke er klissete og som heller ikke er for hard og kompakt. Bruk litt av hvetemelet til utbaking hvis det er nødvendig.

La deigen heve tildekket på et lunt sted i cirka en time.

Ta deigen ut av bakebollen, og del deigen i 4 like store emner. De veier cirka en halv kilo hver. Form deigemnene til 4 runde brød, og sett dem på steikeplate med bakepapir. La disse etterheve i cirka 20 minutter mens de er tildekket.

Pensle brødene med en blanding av egg og melk.

Ambrosiabrød steikes nederst i ovnen ved 200 grader i cirka 25-30 minutter. Jeg bruker alltid å måle kjernetemperatur i brødene slik at jeg er sikker på at de er gjennomstekte. Kjernetemperaturen bør være 94 grader C.

Ta brødene ut av ovnen og avkjøl. Ambrosiabrød smaker nydelig med smør eller smør og ost.

Brødene kan fryses.

Fin adventstid!

Du har kanskje også lyst til å lese...