Blåbærgløgg

Blåbærgløgg. Foto Arne Nohr

Blåbærgløgg

Blåbærgløgg er en type gløgg som smaker ekstra godt nå når dagene stadig blir kortere og temperaturen synker. Denne gløggen smaker av sommer og krydder, og er frisk og spennende.

Ingredienser:

1 liter frosne blåbær

1 liter vann

1/2 sitron skåret i skiver

1 kanelstang

1 vaniljestang

1/2 stjerneanis

10 nellikspiker

1 ts kardemommekjerner

1 pomeransskall

3 dl sukker

Ha blåbær og vann i en kasserolle, og legg i sitronskivene. Tilsett krydderet  (kanelstang, vaniljestang, stjerneanis, nellikspiker, kardemommekjerner og pomeransskall). Pomeransskall er tørket skall av pomerans, en sitrusfrukt. Dette får du kjøpt på apotek, i enkelte velassorterte butikker og i Sverige. Vaniljestangen deles i to og skjæres opp slik at vaniljefrøene kommer ut.

La blandingen koke forsiktig opp, men ikke fosskoke. Etter oppkoket skal dette stå og trekke og godgjøre seg i 10-15 minutter. Ta opp stjerneanisen når det har gått 5 minutter. Grunnen til dette er at den ellers vil dominere smaken på gløggen for mye.

Etter endt trekketid siles saften av gjennom et sileklede eller lignende.

Hell saften tilbake i kasserollen, og tilsett sukker. Varm forsiktig opp slik at alt sukkeret løser seg opp. Jeg får 1.4 liter gløggkonsentrat av denne oppskriften.

Nå har du et gløggkonsentrat. Bland konsentratet med lik mengde vann og varm opp. Dette skal ikke koke. Om du ønsker blåbærgløgg med alkohol, kan du blande med lik mengde rødvin, eventuelt lik mengde rødvin og litt konjakk. Dette varmes opp og nytes.

Hvis du ikke skal bruke gløggen med en gang, kan den helles på sterile flasker. Disse oppbevares kjølig.

Oppskriften er hentet fra boka «Ville bær – rå smak».

Du har kanskje også lyst til å lese...