Eplemos

Eplemos. Foto Arne Nohr

Eplemos

Eplemos hører høsten og norske epler til. Kanskje er du så heldig at du har ditt eget epletre? Eller så har du kanskje en nabo eller bekjent som har for mye epler i sin hage? Du kan også kjøpe norske epler i butikken nå. Det er flere sorter på markedet, og de har ofte forskjellig smak og sødme. Felles for dem er at de er gode, og kan nytes som de er eller brukes på forskjellige måter.

Eplemos gir meg en smak av høst gjennom vinteren, og får meg til å lengte til neste eplehøst…

Her er min oppskrift på eplemos:

1.5 kilo epler (Dette er mengden etter at skall og kjernehus på eplene er fjernet)

Saften av 1/2 sitron

3 dl vann

Cirka 550 gram sukker

Del eplene i omtrent like store terninger på størrelse med en sukkerbit. Ha eplene i en kasserolle eller kjele straks, slik at ikke eplebitene blir misfarget. Tilsett vann og sitronsaft, og kok opp. La dette stå og småkoke i cirka 25 minutter. Rør i massen underveis. Noen eplesorter trenger mindre koketid, noen trenger litt ekstra koketid. I løpet av kokingen skal eplebitene bli til mos. Hvis det er biter igjen som du ikke ønsker, kan du bruke en potetstapper eller en stavmikser til å fjerne bitene. Tilsett sukkeret, og la dette koke sammen med eplemosen i 3-4 minutter. Ikke la det fosskoke. Det kan være lurt å ikke tilsette alt sukkeret på en gang. Noen epler er søtere enn andre, og trenger ikke like mye sukker. Smak deg frem til hvor søt du ønsker at eplemosen skal være.

Eplemos kan helles på varme og steriliserte glass, og oppbevares mørkt og svalt. Nedfrysing i solid fryseemballasje fungerer godt.

Eplemos kan nytes på brød og vafler, som dessert (Tilslørte bondepiker), nytes sammen med ost eller brukes i bakst.

Du har kanskje også lyst til å lese...