Raggmunk

Raggmunk. Foto Arne Nohr

Raggmunk

Raggmunk er egentlig svensk husmannskost, og består av revet rå potet og en røre av melk, mel, egg (noen ganger) og litt salt. Dette steikes som små og litt tykke ”pannekaker”, og serveres vanligvis med stekt flesk og tyttebærsyltetøy. ”Ragg” betyr sprø eller crispi, og ”munk” kommer fra munkpanne som disse kan steikes i. På engelsk kalles denne retten for ”potato pancake”.

 

Her i Trysil lages en lignende rett som heter raspresk eller risk. Det er en tradisjonsrett, og består av revet rå potet, melk, sammalt hvete, hvetemel og litt salt.

 

Raggmunk kan tilberedes ved komfyren eller over bålet. Akkurat som med røre til vafler eller pannekaker, kan denne lages ferdig hjemme for å medbringes i plastbeholder med tett skrulokk.

 

Raggmunk kan være en middagsrett eller lunsjrett.

 

Dette trenger du til 4 personer:

2 dl hvetemel

4 dl helmelk

2 middels store egg

½ ts salt

900 gram poteter (faste poteter, ferdig skrelt)

smør eller margarin til steikingen

 

Tilbehør:

500 gram salt flesk

tyttebærsyltetøy eller rårørte tyttebær

 

Fremgangsmåte:

Start med å vispe sammen mel og halvparten av melken. Pass på så det ikke er noen klumper. Tilsett deretter resten av melken, eggene og salt. Sett røren til side, og gå i gang med å skrelle potetene. Grovriv potetene, og klem ut vann slik at dette ikke blandes i røren. Bland revet potet i røren straks slik at ikke dette mørkner og virker udelikat.

Om du ikke vil steike munken i fettet etter fleskesteikinga, kan du varme en klatt smør eller margarin i pannen. Hell en passende mengde røre i steikepannen (bruk en liten øse), og spre den utover slik at den blir jevn og ikke for tykk. Steik raggmunk på litt over middels varme.  Snu munken og steik den gyllenbrun på begge sider.

 

Flesk skjæres i skiver, og steikes på begge sider. Dette bør gjøres før du begynner å steike raggmunk. Husk å ta vare på fleskefettet. Dette kan serveres til munken, eller brukes til å steike den i.

Raggmunk serveres med flesk og tyttebær.

Oppskriften er hentet fra boka «Mat på bålet».

Du har kanskje også lyst til å lese...