Mårbackakake

Mårbackakake. Foto Arne Nohr

Mårbackakake

Mårbackakake er en tradisjonsrik kake fra Mårbacka i Sverige. Den har fått sin navn fra Selma Lagerlöfs herregård Mårbacka. Opprinnelig så bakes kaken med skrädmjöl. Det er et stenmalt fullkornsmel som er laget av ristet havre. Skrädmjöl er å få kjøpt i butikker her i Norge. Vanlig havremel kan også brukes når du baker denne kaken. Bittermandelolje inngår også i den opprinnelige oppskriften. Her bruker jeg mandelessens.

Denne kaken er en god og myk, men ettersom den er forholdsvis tørr bør den absolutt serveres med krem og tyttebær. Den er enkel å lage og svært holdbar. Kaken bakes kun av havremel, og  inneholder derfor ikke gluten.

Oppskrift:

3 egg

2.5 dl sukker

200 gram smør

5 dl havremel eller skrädmjöl

2 ts bakepulver

1.5 dl lunket vann

15 dråper mandelessens

Start med å smelte smøret, som skal avkjøles. Visp eggedosis av egg og sukker. Tilsett smeltet smør, havremel eller skrädmjöl, bakepulver, mandelessens og vann. Bland sammen ingrediensene.

Hell røren i en godt smurt form.

Kaken stekes nederst i steikeovnen på 175 grader i cirka 45-50 minutter. La kaken avkjøles litt i steikeovnen før du tar den ut.

Mårbackakake serveres med rørt tyttebær eller tyttebærsyltetøy og krem eller rømme.

 

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...