Hjortefilet

Hjortefilet. Foto Arne Nohr

Hjortefilet

Hjortefilet er noe av det gjeveste jeg får! Sammen med ovnsbakte grønnsaker, potetmos med sellerirot og kantareller blir dette et herlig måltid.

Ved tilberedning av dette måltidet er det best å starte med grønnsaker og poteter, og ta steikingen av kjøtt til slutt.

 

Dette trenger du:

Beregn 150-200 gram kjøtt (ytrefilet eller indrefilet) per person

Smør til steking

Salt

Pepper

Frisk timian

 

Tin opp kjøttet sakte og pent – gjerne i kjølerom, selv om det tar to – tre dager. La kjøttet romtempereres en time før du starter med steikingen. Tørk av overflaten og ha på salt, pepper og frisk timian, før fileten brunes i smør under god varme til den har fin steikeskorpe rundt det hele. Videre varmebehandling kan gjøres enten i steikepanna eller i ovn. Denne fileten er bare 4-5 cm tykk etter bruning, og jeg velger å gjøre den ferdig i panna. Temperaturen reduseres nå til middels, og kjøttet får 3-4 minutter steiking på hver side til kjernetemperaturen er på cirka 58 grader. Fileten får hvile i 15 minutter under folie før jeg skjærer i den. Dette er viktig for et mest mulig saftig resultat. (Kjernetemperaturen vil øke 3-5 grader mens kjøttet hviler, og resultatet blir middels stekt.)

 

Tips: Hvis du velger å steike fileten i ovn etter at den er brunet, er bruk av steiketermometer den greieste løsningen. Termometeret kan også brukes om det steikes ferdig i panne, men jeg vil anbefale deg å lære å bruke fingeren. Hull etter termometer er ikke bra for saftigheten. Det skal ikke mange forsøkene til før du har lært deg å tolke ”spensten” i kjøttstykket, og vet når steikingen skal avsluttes.

 

Ha litt kraft i panna og kok den ut etter steikingen. Dette blir en smaksrik sjy som passer godt til kjøtt og tilbehør. Bare fantasien setter begrensninger for hva sjyen kan smaksettes med.

 

Ovnsbakte grønnsaker (4 personer)

Dette er mitt forslag til grønnsaker som er knallgodt til ytrefilet av hjort. Hvis du ønsker andre grønnsaker, er det bare å bruke det.

4 gulerøtter

½ kålrot (middels størrelse)

350 gram stjerneløk eller delikatesseløk

400 gram rosenkål

2 polkabeter

frisk timian

salt

pepper

smør eller nøytral olje

 

Bruk en ildfast form som smøres med smør eller olje i bunnen. Skjær gulerøtter, kålrot og polkabeter i terninger. Størrelsen på terningene bestemmer du selv. Legg dette i formen sammen med løk og rosenkål. Ha på salt, pepper og frisk timian, og tilsett mere olje eller smør øverst. Steikes nederst i steikeovnen ved 190-200 grader i cirka 30 minutter. Steiketiden avhenger av størrelsen på grønnsakbitene. Bruk ei skje og vend på grønnsakene et par-tre ganger i løpet av steiketiden.

 

Potetmos med sellerirot

Beregn cirka 250 gram poteter per person

100 gram sellerirot

 

La poteter og sellerirot koke/trekke i vann til de er ferdige. Hvis du ønsker, kan de trekke i en blanding av melk og fløte. Denne potetmosen stappes for hånd. Tilsett litt smeltet smør, eventuelt litt melk og smak til med salt og pepper.

 

Kantareller

Beregn 50 gram kantareller per person

Fres kantarellene i smør i steikepanne.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...