Rognebærgløgg

Rognebærgløgg. Foto Arne Nohr

Rognebærgløgg

Jeg lager gløgg av forskjellige bærtyper, for eksempel tyttebær, tranebær og molter. I dag byr jeg på rognebærgløgg. Trær bugner av fargerike rognebær i disse dager,og nå er tiden her for å plukke bær og lage gløgg. Jeg plukker bærene når de akkurat er modne og bærene er på sitt fineste.

Dette trenger du:

1.5 liter rognebær

1.5 liter vann

1 eple (norsk) som skjæres i båter

0.5 ts kardemommekjerner

2 kardemommefrø

5 nellikspiker

0,5 stjerneanis

cirka 350 gram sukker

 

Hvis du ikke har kardemommekjerner og kardemommefrø, kan du erstatte dette med tilsammen 1 teskje malt kardemomme.

Ha rognebær, vann, eple og krydder i en kjele eller kasserolle. Kok opp, og la dette stå og småkoke/trekke til bærene har mistet farge og blir litt «slunkne». Det kan ta fra 10 – 25 minutter. Det skal ikke fosskoke.

Sil av bær, krydder og epler, og mål opp saftmengden. Tilsett sukker, og rør slik at alt sukkeret løser seg opp. Du kan også varme opp, slik at sukkeret løser seg opp fortere. Det kan kanskje virke som det er mye sukker som tilsettes, og dette kan du selvsagt regulere selv. Husk at dette er et gløggkonsentrat som skal blandes ut.

Hell den ferdige gløggen på rene og varme flasker.

Rognebærgløgg er en lys gløgg. Ved servering blandes like mengder gløgg og vann som varmes opp og helles i krus eller glass. Du kan også blande med hvitvin i stedet for vann. Rognebærgløgg kan serveres som en aperitif, og blandes med noe sprudlende og isbiter eller knust is.

Rognebærgløgg oppbevares svalt og mørkt. Jeg bruker kjølerom. Bærgløgg har lang holdbarhet, minimum ett år.

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...