Geitramsgele

Geitramsgele. Foto Arne Nohr

Geitramsgele

Geitramsgele lages av konsentrert geitramssaft og gelatinplater. Dette er en gele med vidunderlig farge og helt unik og god smak.

Plukk geitramsblomster nå, og lag produkter av og med geitramsblomster. Husk å riste blomstene før bruk, slik at det ikke følger insekter med.

Geitramssaft

150 gram friske eller cirka 30 gram tørkede blomster av geitrams

cirka 7 dl sukker

25 gram sitronsyre

1 liter vann

Kok opp vann, og tilsett sukker og sitronsyre. Rør til alt sukkeret har løst seg opp. Hell dette over geitramsblomstene, som ligger i en glassbolle eller en rustfri bolle. Avkjøl, og sett bollen kjølig i 3-5 dager. Dette avhenger av hvor gamle blomstene er. De unge og nye blomstene gir en mildere smak enn blomster som har blomstret en stund. Hvis det er tørt (slik det er her på Østlandet nå), er det tilstrekkelig med 2 dager. Sil av blomster, og hell saften på sterile flasker. Dette er nå et konsentrat, som blandes ut med farris eller vann i forholdet 1:6, eller etter egen smak. Tilsett gjerne knust is ved servering. Dette er en fin sommerdrikk med lekker farge.

Holdbarhet: Cirka 1 uke i kjøleskap. Oppbevares best i fryseren. Da kan du ta opp og bruke etter hvert, og får en frisk smak på safta til ethvert tidspunkt.

Geitramsgele

Bland like mengder konsentrert geitramssaft og vann. Hvis du synes dette blir for kraftig smak, kan du blande safta med vann. Smak deg frem til riktig styrke. Bruk 3 gelatinplater per 2 dl væske. Bløtlegg gelatinplatene i kaldt vann i 4-5 minutter før de varmes opp sammen med litt vann under stadig omrøring. Tilsett den kalde geitramssafta langsomt. Geleen helles på rene, små glass. Avkjøles og settes kjølig. Denne geleen passer godt til kjøttretter, bakverk og desserter.

Jeg har laget geitramsgele som har vært oppbevart på kjølerom i glass, og som har vært like fin ett år.

Oppskriftene er hentet fra «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...