Elggulasj

Elggulasj. Foto Arne Nohr

Elggulasj. Foto Arne Nohr

Noe av det jeg setter aller mest pris på nå når det er kaldt ute, er ei god suppe. Det er ikke til å komme fra at elg er min favoritt framfor annet kjøtt, og derfor er det naturlig å lage suppe med elg. Elggulasj er så smakfull og fristende som navnet sier.

Her har jeg hentet inspirasjon fra Ungarn. Gulasj er nasjonalretten i Ungarn. Gulasj betyr egentlig ”gjetermat” og består av finskåret oksekjøtt med en krydret saus. Det finnes mange varianter av denne varme og gode suppa. Jeg tar meg den frihet å bruke elg i den!

Elggulasj

(4 personer)

600 gram – 1 kg elgkjøtt, enten benfritt elgkjøtt eller kjøtt med bein fra høyrygg eller bibringe

4 poteter – runde

2 løk

2 hvitløksbåter

1/2 purreløk

1 rød paprika

2 ss olje eller smør

3 ss tomatpuré

1 liter kraft (dette kan du få ved å koke elgkjøtt med bein), eller så kan du bruke kjøttbuljong.

2 ts paprikapulver

1 ts salt

litt pepper

 

Bruker du elgkjøtt med bein, må dette kokes ca. 1 time. Da skjærer du det kokte kjøttet i terninger. Bruker du beinfritt elgkjøtt, skjæres dette i terninger, poteter og løk skjæres i terninger, og paprika skjæres i strimler.

Fres løk, hvitløk og kjøttet i smør eller olje. Ha på tomatpuré og tilsett poteter, paprika og kraft. La det koke lett/småputre i 15–20 minutter. Tilsett purreløkringer helt til slutt, slik at disse ikke koker bort. Smak til med krydder og salt.

Jeg bruker en skje med rømme på toppen av elggulasjen ved servering.

Serveres med brød og den drikke du ønsker!

Oppskriften er hentet fra: «Mat på bålet» fra 2019.

Du har kanskje også lyst til å lese...