Rypesalat

Rypesalat. Foto Kirsten Winge

Rypesalat. Foto Kirsten Winge

Rypesalat

Drømmen til enhver rypejeger er vel at fjellet er kledd med ryper. Slikt fikk ikke mange oppleve i høst, men noen ryper har vel funnet veien i jegerens sekk. Tradisjonelt tilberedes disse smaksrike fuglene med god fløtesaus eller som stekte rypebryst med godt tilbehør. En fargerik, smakfull og spenstig variant er å lage rypesalat. Spander ei rype eller to til dette. Og har du ikke ryper, kan annen skogsfugl brukes. Orrfugl, tiur, røy eller jerpe, ja sågar fasan passer til denne retten. Hvis du skal tilberede rypesalat som forrett, kan du beregne ett rypebryst pr person. Som hovedrett vil jeg bruke to rypebryst pr person.

 

Dette trenger du til en hovedrett for 4 personer: (Mengden kan halveres hvis det er til forrett)

8 rypebryst

salt

pepper

smør til steking

100 gram friske brekkbønner

200 gram rosenkål

100 gram bacon

100 gram frisk sølvløk

1 rødløk

1 liten paprika

1 pose reddiker

100 gram frisk champinon eller aromasopp

100 gram bulgur

 

Tyttebærrømme (dressing)

Tyttebær

Seterrømme

Litt sukker

Ta utgangspunkt i like deler rømme og tyttebær. Visp rømmen sammen med litt sukker slik at den blir luftig. Bland i tyttebær. Settes kjølig før servering slik at smakene får ”satt seg”.

Start med å tilberede bulgur. Bulgur er fremstilt ved at durumhvete kokes, tørkes, skylles, skrelles, poleres og siktes. Bulgur er en bra kilde til både kostfiber og protein. Det brukes som et alternativ til pasta, ris, eller potet og passer veldig godt i salater. Tilbered bulgur som anvist på pakningen, og avkjøl. Kok rosenkål slik at fargen beholdes og at de har litt tyggemotstand. Skjær sopp i skiver og fres disse i smør. Fjern skallet fra sølvløk, og fres også disse i smør. Del bacon i strimler, og fres den i panna. Rødløk, paprika og reddiker kuttes i skiver. Rypebrystene skjæres helt inn til beinet på rypeskroget. Ha på salt og pepper. Pass på at bryststykkene er romtempererte før de stekes i godt varmet panne til ønsket kjernetemperatur. Jeg foretrekker at de er rosa inni.

Legg bulgur nederst på tallerkenen, og legg de øvrige ingrediensene over. Rypebrystene skjæres i skiver/biter, og legges på toppen. Tyttebærrømme serveres i en skål ved siden av, slik at hver og en kan ta på så mye man ønsker. Rypesalat serveres med godt brød og god drikke.

Du har kanskje også lyst til å lese...