Moltefristelse

Moltefristelse. Foto Arne Nohr

Moltefristelse

Frosne snøkrystaller sildrer rundt skituppene mens jeg siger nordover langs myrkanten. Øynene følger et mårspor i krattet, og jeg bråskvetter da en tiur kaster seg ut av ei furukrone langt foran meg. Tankene farer allikevel 5 måneder tilbake. Da plukket jeg ei bøtte med fine, nymodne molter akkurat i denne myrkanten. Bærene er tatt godt vare på – og nå legger jeg en plan.

Vel hjemme gjør jeg som tenkt, og resultatet blir så bra at det bare må deles og anbefales!

 

Rullekake med molter. Foto Arne Nohr

Rullekake med molter. Foto Arne Nohr

Rullekake med molter

4 egg

1 1/2 dl sukker

1 3/4 dl hvetemel

1 ts bakepulver

Fyll

2 dl moltesyltetøy eller rørte bær

Sett stekeovnen på 190 grader. Egg og sukker piskes til en luftig eggedosis. Rør inn hvetemel og bakepulver. Legg bakepapir på en stekeplate, og hell røren på denne. Fordel godt utover. Kaken stekes i 10 minutter midt i ovnen.

Hvelv kaken på et sukret matpapir. Ta av bakepapiret i bunnen og smør på moltesyltetøy. Rull sammen kaken.

La kaken stå og godgjøre seg og kjøles ned. Skjær rullekaken i skiver, og legg disse i bunnen og rundt kantene i en bolle.

 

Moltefristelse. Foto Arne Nohr

Moltefristelse. Foto Arne Nohr

Moltefromasj

6 dl molter

1 ½ dl melis

8 plater gelatin

½ l kremfløte

Moltene moses til en puré for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett melis og rør. Gelatinplatene legges i kaldt vann 2-3 minutter før overflødig væske klemmes ut. Platene smeltes under stadig omrøring på svak varme. Deretter brukes en visp til å blande moltepuréen godt inn i gelatinoppløsningen.

Kremfløten piskes stiv og halvparten tilsettes moltene. Bland dette forsiktig til en glatt masse. Resten av kremen vendes inn med en slikkepott.

Hell fromasjen over i glassbollen som er kledd innvendig med rullekakeskiver. La den stå kjølig til den har stivnet, ca 3-4 timer. Pynt med molter før servering.

Oppskriften finner du i «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...