Fisk i brød

Fisk i brød. Foto Kirsten Winge

Fisk i brød. Foto Kirsten Winge

Fisk i brød

Det er skrevet en historie for lenge siden om en som kunne mette flere tusen med litt fisk og brød. Jeg skal ikke prøve på det samme, men derimot friste med et herlig og lett måltid med fisk! Utover vinteren og våren er det tid for isfiske! Kjenne kriblingen når du finner din fiskeplass, og borer et hull eller to i isen. Få fersk fisk, det være seg røye, ørret, abbor eller kanskje en sik på kroken! O lykke! Det kan kanskje hende at du har en fisk eller to liggende i fryseren. Etterlatenskaper etter høstens fiske? Da er det på tide å bruke fisken! Fisk har begrenset holdbarhet, uansett hvor godt den er emballert.

Jeg anbefaler å filetere fisken, for så å vende filetbitene i en blanding av mel, salt og pepper. Deretter sprøsteikes bitene i ei varm panne med smør. Fiskene behøver ikke å være alt for store. Har du fisk på et par hekto og oppover til det dobbelte, er det midt i blinken! Pass på at alle bein blir tatt fjernet i forbindelse med fileteringen!

Min favorittfisk til dette er røye eller abbor. Lekker rødfarget røye som frister! Abbor er vel kanskje den mest aromatiske ferskvannsfisken vi har!

Dette behøver du:

Burgerbrød

Smør til steking

Fisk

Hvetemel

Salt

Pepper

Rødløk

Agurk

salat

Dressing

Burgerbrød

9 dl vann

1 pk. gjær

3 ss olivenolje

1 ts salt

ca. 2 liter hvetemel

egg til pensling

sesamfrø

Varm vann til fingertemperatur. Rør ut gjæren i litt av vannet. Tilsett olje, salt og hvetemel. Arbeid deigen til den er smidig, og la den heve i en time. Kjevles deretter ut til 1,5–2 cm tykkelse. Stikk ut rundinger med en liten bolle i ønsket størrelse. Heves i ytterligere en time. Pensle og strø på sesamfrø. Stekes midt i ovnen på 250 grader i ca. 10 minutter.

Beregn 1-2 burgerbrød pr person.  Fileter fisken, og del de opp i så store biter at de blir liggende i et burgerbrød. Vend fiskefiletene i en blanding av hvetemel, salt og pepper, før de legges i ei varm steikepanne med smeltet smør. Stek fisken på begge sider, til yttersidene har en brun og sprø skorpe. Fisk blir fort stekt, og bør ikke stekes så lenge at den blir tørr.

Skjær rødløk i tynne ringer og agurk i tynne skiver eller biter. Bruk gjerne en dressing. Jeg anbefaler å blande litt rømme og majones. Noen sitrondråper frisker opp! Dette er dressing som passer utmerket til stekt ferskvannsfisk.

Varm burgerbrød, og legg den stekte fiskefileten inni, sammen med salat, rødløk, agurk og dressing! Dette er snadder for både store og små!

Skitt fiske og godt måltid!

Du har kanskje også lyst til å lese...