Tørke einerbær og rognebær

Einerbær

Einerbær

Tørking av einerbær og rognebær

Tørking av bær er en gammel oppbevaringsmetode. Det har blitt vanligere i den senere tid med tørking av bær og frukt. I mange butikker er utvalget av tørkete produkter stort, men det er faktisk enkelt og spennende å tørke bær selv. Ved tørking fjerner man vannet i bærene. Det betyr at mikroorganismer har dårlige leveforhold. Tørkede bær tar liten plass, og er enkle å oppbevare. Tørking kan skje ved hjelp av sol, vind, i stekeovn eller ved hjelp av en husholdningstørkemaskin som er spesielt tillaget for tørking av mange typer mat. Næringsstoffer, smak og aroma holder seg godt ved tørking, men C-vitamininnholdet går tapt. Fra gammelt av har det vært vanlig å tørke nyper, einerbær og blåbær. Tørking av andre bærtyper, slike som tyttebær, krekling, rypebær, blokkebær, solbær, tindved, jordbær og tranebær er også fullt mulig. Tørking av tranebær har vært vanligere i Amerika enn her i Norge.

 

Rensede bær som skal tørkes kan legges utover stekebrettet i ett lag og tørkes ved luft- eller soltørking i 2–3 dager.  Deretter kan de legges i stekeovn og tørkes videre ved cirka 30–40 grader, kanskje litt høyere. Øk temperaturen gradvis. Blir temperaturen for høy kan bærene sprekke, så man må hele tiden følge med og kjenne på bærene etter hvert hvor lenge bærene skal tørkes.

Brukes husholdningstørkemaskin legges bærene på ristene godt spredt utover. Bærene tørkes ved maksimalt 50 grader, helst litt mindre. Tørketiden tar cirka fem timer men kan variere, så man må følge med underveis.

De tørkede bærene oppbevares i tett emballasje, gjerne i glass med lokk på. Tette poser egner seg også.

Tørkete bær kan brukes i bakverk og i matlaging til for eksempel gryteretter, supper eller i sauser. Det er også mulig å blande flere typer tørkede bær, og å bruke disse i for eksempel bakverk. Blåbær, tyttebær og krekling er bær som passer sammen med tranebær – både smaksmessig og fargemessig. Tørkete bær er fine å bruke i frokostblandinger, og å ha i salater.

Hvis du ønsker å tørke nyper, bør ikke disse plukkes før de er dyprøde og faste. Nyper kan så tørkekonserveres på et tørt og luftig sted, i naturlig eller kunstig varme opp til 35 grader, eller tørk dem i stekeovn ved cirka 50 grader i 2–4 timer. En tørkemaskin kan også benyttes til dette.

Bær kan også bli som sukkertøy ved å dyppe for eksempel solbær eller blåbær i honning eller rulle bærene i sukker, for deretter å tørkes. Disse egner seg til snacks, men kan også brukes i bakverk.

Tørking av einerbær

Nå er det tid for å plukke einerbær, Du vil ofte finne noen grønne og noen svarte bær på einerbusken som bærer bær. Einerbær er egentlig ei kongle, og er grønn det første året og blå det 2. året. Einerbærene blir modne om høsten, men kan plukkes hele året. Plukk einerbær, og legg dem utover på et luftig sted. Du ser og kjenner på einerbærene når de er ferdige.

Tørking av rognebær

Rognebærenes sure smak forsvinner ved tørking. Sørg for at bærene er renset, og spre dem utover. Tørk i lufttemperatur eller i ovn eller inntil ild ved maksimalt 45 grader. En tørkemaskin kan også benyttes.  Bærene skal ikke være for harde, men heller ikke for bløte. Kjenn etter underveis.

De tørkete bærene kan brukes som godteri. De kan også knuses til mel eller blandes hele i supper, gryter og sauser. Dette gir en god smak på de ferdige produktene. Malt, tørket rognebær er også godt krydder til kjøttretter til vilt. Hvis du har tørket sopp, for eksempel steinsopp som det er så mye av i år, kan du blande dette med tørket rognebær. Tørkete rognebær ble tidligere brukt som erstatning for rosiner i blodpølse! Man kan også legge tørket rognebær ut på fuglebrettet gjennom vinteren.

Du har kanskje også lyst til å lese...