Kjærlighetssuppe med geitrams, løpestikke, nesle og toppløk

Løpestikke og toppløk. Foto Arne Nohr

Løpestikke og toppløk. Foto Arne Nohr

Denne suppa har fått navn etter kjærlighetsurten, eller løpestikke som den heter.  Suppe med friske vekster som vi kan sanke nå. Den smaker utrolig godt og  er sunn. Jeg er så heldig at jeg har fått være med på «Skog og vann» på Skogmuseet, og der ble det laget slik suppe. Gjett om det var populært! Plukk unge og friske skudd, og pass på at vekstene ikke plukkes i veikanter og lignende. Skyll vekstene før du bruker dem! Som kraft kan du bruke grønnsakbuljong eller annen buljong. Jeg synes det er godt med litt viltkraft i denne suppa. Når neslen er varmebehandlet, most eller tørket, ødelegges brennhårene på planten, slik at det ikke svir lenger. Bruk hansker når du plukker nesle. En saks er fin til å klippe av fine og unge skudd. Skyll bladene, og legg dem i en kjele med kaldt vann. Kok opp forsiktig, og la dette trekke på komfyren noen få minutter. Del/hakk gjerne bladene i mindre biter.

2 liter kraft

geitrams

Løpestikke

Nesle

Toppløk

Jeg tar utgangspunkt i ca 2 liter friske nesleblader. Gjør som beskrevet over. Ta en liten neve med små geitramsskudd med blader, og del stengel og blader i biter. Bruk løpestikke og finklipp bladene i passe store biter. Pass på at du ikke bruker for mye løpestikke – den har sterk smak. Klipp opp et par-tre kvaster med toppløk. Vårløk kan også brukes. Kok opp, og la dette småputre til urtene er ferdig. Smak til med salt og pepper. Serveres med godt brød. Geirs urtebrød smaker godt til denne kjærlighetssuppa. Se Dornberg mat.

 

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...