Saltbakt lammesteik

Saltbakt steik. Foto Kirsten Winge

Saltbakt steik. Foto Kirsten Winge

Saltbakt lammesteik

Påske er nærmest synonymt med lammelår eller lammesteik. Ikke så merkelig, for godt er det! Jeg synes det er greit å beine ut lammelåret, før jeg fyller i litt godt krydder og gjerne litt hvitløk. Deretter surrer jeg steika, eller tar på «nettingstrømpe». Godt sa du….For meg er det ingen måte som er bedre. Saftigere steik skal du lete lenge etter!

Saltbakt lammesteik med stekte poteter (4 personer)

Å saltbake kjøtt er lite brukt, men gir en fantastisk god smak. Bruk jern- eller leirgryte og grovt salt. Server på enkleste måte for å framheve smaken på kjøttet. Dette er middag til i hvert fall 4 personer, litt avhengig av størrelsen på steika.

1  lammesteik

smør til bruning

nykvernet pepper

ca. 1 kilo grovt salt

2 eggehviter

Friske urter hvis ønskelig

Hvitløk

Lammesteika

Bein ut lammelåret. Stikk små hull på utsiden av steika, og putt hvitløksbåter i hullene. Surr steika opp med bomullshyssing eller netting og brun den godt på alle sider. Gni den inn med nykvernet pepper. Legg aluminiumsfolie i bunnen av gryta eller den ildfaste formen.Bland grovsalt med stivpiskede eggehviter og legg et lag i bunnen av gryta. Legg i steika og dekk med resten av saltblandingen. Stikk et steiketermometer i midten av kjøttet. Sett gryta i ovnen på 200 grader og steik til kjernetemperaturen er på 62–66 grader, eller etter smak. Når ønsket kjernetemperatur er oppnådd, knekkes saltblandingen, kjøttet pakkes i aluminiumsfolie og legges til hviling i 5 minutter.

Potetene

Vask potetene godt og del dem i passende båter. Legg båtene i ovnspanne sammen med salt, pepper og noen smørklatter eller god olje. Steik ved 220 grader i 30 minutter.

Skjær kjøttet i tynne skiver og server med en god saus, smørdampet gulrot og råstekte poteter. En god rødvin kan godt ledsage denne middagen.

Du har kanskje også lyst til å lese...