Varmrøkt elgkjøtt, potetvafler og himla god salat

Varmrøkt kjøtt. Foto Kirsten Winge

Varmrøkt kjøtt. Foto Kirsten Winge

Varmrøkt elgkjøtt, potetvafler og himla god salat

Høsten byr på gode naturopplevelser og  ønske om å lage mat over bålglør.  I dag slår jeg et slag for varmrøkt kjøtt. Abu-røken brukes vanligvis til tilberedning av fisk, men en biff smaker utmerket i denne fantastiske svenske oppfinnelsen.

Abu-røken er enkel å bruke, både hjemme og på tur. Varmrøkt viltkjøtt blir saftig og får en karakteristisk røkt smak. Det er viktig å huske at i en røkeboks blir maten kokt, ikke stekt. Det er plass til fire små biffer i den vanlige Abu-røken. skjæres i ca. 1,5 cm tynne skiver, og saltes og pepres litt på forhånd. Strø litt bøkeflis og legg noen små einerkvister i bunnen av røkeboksen.  Mengden bestemmes av hvor mye røkesmak du ønsker.(flis av andre treslag gir annen smak – prøv, og finn din favoritt!) Legg kjøttskivene på risten, og ha på lokket på røkeboksen. Fyll koppen med rødsprit og tenn på. Etter ca. 15 minutter er rødspriten oppbrukt – og biffene ferdige. Det går også an å droppe rødspriten og i stedet sette boksen på bålet. Pass på at temperaturen ikke blir for høy. Du skal så vidt kunne ta på toppen av boksen uten å brenne fingrene.

1 aburøke

Beregn 180–200 gram biff per person. Jeg har brukt mørbrad fra elg på dette bildet.

Røketid: Ca. 15 minutter, avhengig av tykkelsen på skivene.

Du kan også røke et filetstykke i Abu-røken. Det vil ikke bli gjennomstekt, så jeg anbefaler å ettersteike  kjøttstykket i stekeovn. For å få ønsket kjernetemperatur anbefaler jeg steketermometer.

Potetvafler:

4 egg

4 dl melk

4 dl hvetemel

1 dl potetmel

1 ts salt

1 ts bakepulver

3 ss smeltet smør

5 poteter

Bland alle ingrediensene til vaffelrøren.

Skrell potetene og riv dem på et grovt rivjern. Klem ut vannet og bland de revne potetene i røren. La røren svelle i 15 minutter. Rør av og til slik at ikke potetene blir misfarget.

Stek potetvaflene ved god varme på vaffeljern, gjerne ute med et bålvaffeljern.

Himla god salat

1 banan

2 epler

1 appelsin

2 skiver ananas

150 gram druer

Litt stangselleri

litt rosiner

½  boks valnøtter

1 pk majones

Ca 8 ss fløte

Del frukt og grønnsaker i biter, og bland dette. Bland deretter majones og fløte. Bland alt til slutt. Pynt med nyskårne fruktbiter.

Potetvafler påsmøres litt kryddersmør. Legg opp varmrøkt biff med skivet Selbublå på toppen. Himla god salat serveres ved siden av sammen med potetvaffel

Varmrøkt kjøtt med godt tilbehør. Foto Kirsten Winge

Varmrøkt kjøtt med godt tilbehør. Foto Kirsten Winge

Du har kanskje også lyst til å lese...