Rypebær

Rypebær. Foto Arne Nohr

Rypebær. Foto Arne Nohr

Rypebær

Foto Arne Nohr

Foto Arne Nohr

Nå er det september, og det er på ingen måte slutt på bærsesongen. Blåbæra er fremdeles fin mange steder. Tyttebæra kan plukkes nå, likeledes krekling, blokkebær/skinntryte og snart rognebær. For de som er heldige og bor langs kysten, er det snart tid for slåper.

I dag har jeg hatt nok en praktfull dag i fjellet. En treningstur med Trym og Arne har ladet batteriene mine. I forbindelse med en kafferast plukket jeg en kilo rypebær. Noen kaller disse for trollbær og trollkjerringbær.  Fra gammelt av trodde man at hest og folk kunne bli besatt av troll hvis de spiste disse bærene. Det latinske navnet er Arctostaphylos alpina. Arctostaphylos kommer fra Arctos som betyr bjørn og staphyle som betyr drue. Artsnavnet alpina betyr «som hører til i fjellet». Bærene kan plukkes til langt på vinteren, og er spiselige. Jeg lager rypebær- og blåbærsyltetøy. Nå har mannen min bestilt rypebærdram. Det skal jeg lage etter at bærene har fått et par netter i fryseren. Så kan vi nyte dette rundt juletider.

Se min hjemmeside for oppskrift på rypebæreddik og rypebærsyltetøy.

Foto Arne Nohr

Foto Arne Nohr

Du har kanskje også lyst til å lese...