Irish stew à la Kirsten

Irish stew à la Kirsten. Foto Kirsten Winge

Irish stew à la Kirsten

Irish stew à la Kirsten er min måte å lage denne tradisjonelle irske retten på. Irish stew er kjent over hele verden, og består av lammekjøtt som benyttes sammen med ulike grønnsaker. Oppskriftene varierer når det gjelder hvilke grønnsaker som er med, og hvordan konsistensen på grønnsakene skal være. Noen velger å mose grønnsakene, mens andre serverer dem slik de er kuttet.

Det tar mindre enn 2 timer å tilberede denne middagen. Jeg synes ikke det skal få deg til å velge noe som er raskere ferdig, for selve tillagingen tar bare noen minutter.  Kokt kjøtt har en egen smak og konsistens, som jeg synes vi skal unne oss litt oftere. Her kan de litt mindre møre kjøttstykkene brukes, og tyggemotstanden bestemmer du selv med koketiden.

Jeg lager Irish stew med viltkjøtt. Det gjør ikke skam på retten, tvert imot. Sammen med gode grønnsaker blir dette en ”høydare” som gjerne kan nytes som søndagsmiddag eller for den del påskemiddag. Her bruker jeg elgkjøtt i retten, men du kan bruke rådyrkjøtt, hjortekjøtt eller reinsdyrkjøtt.

 

Irish stew à la Kirsten til 4 personer:

1 kilo viltkjøtt (gjerne fra bog eller nakke)

½ hodekål, middels stor

6 middels store poteter, kokefaste

½ sellerirot

3 middels store gulerøtter

½ kålrot, middels stor

3 løk, middels store

1 ts salt

1 ts pepper

1 laurbærblad

vann

 

Finhakket persille, dill eller timian til servering

 

Fremgangsmåte:

Skjær kjøttet i stykker på omtrent 5 centimeter. Hodekålen deles i tilsvarende store båter. Poteter, sellerirot, gulrot og kålrot kuttes i 2 cm tykke skiver. Skjær løken i 6 båter. Ha alt lagvis i ei gryte eller kasserolle, og hell over vann slik at det dekker det hele. Kok opp, og ta av skummet som legger seg øverst. Tilsett laurbærblad, salt og pepper, og la kjelen/gryta småputre i 1 1/2 time. Det skal koke ved lavest mulig temperatur, så ikke grønnsakene går i stykker.

 

Selv kjøtt som ikke var så mørt i utgangspunktet, vil nå ha fått en fin tyggekonsistens. Grønnsakene er nå løse og fulle av smakfull kjøttkraft. Hvis du heller vil ha faste grønnsaker med mindre kraft, er det ingenting i veien for å tilsette poteter, kålrot og gulrot først når det andre har kokt i en snau time. Det kan da være at det må tilsettes litt ekstra vann.

Irish stew à la Kirsten serveres på tallerken, og spises med kniv og gaffel. Som tilbehør til denne smakfulle retten bruker jeg å servere flatbrød eller brød og smør. Til kokt kjøtt foretrekker jeg persille, timian eller dill. Pynt retten med det krydderet du foretrekker, men jeg ville ikke ha blandet sammen flere kryddersmaker. Tyttebærsyltetøy passer også perfekt her!

 

På Irlands nasjonaldag 17. mars (Saint Patricks Day) er det vanlig at pubene serverer Irish stew og Guinness øl. Dermed har vi vel et godt tips til drikke som passer til denne deilige retten!

 

Du har kanskje også lyst til å lese...