Rypebærdram

Rypebærdram. Foto Arne Nohr

Rypebærdram

Hvis du er så heldig at du har vært på fjellet og plukket rypebær, anbefaler jeg at du lager rypebærdram. Bærene er svarte og modne nå, og bladene er knallrøde og farger fjellet rødt.

Dette trenger du:

1 liter rypebær

35 centiliter 45% sprit eller ukrydret vodka

Slik gjør du:

Legg bærene på et glass med lokk, og hell over sprit. Jeg anbefaler at du knuser noen av rypebærene før du heller på sprit. La dette stå og godgjøre seg på et kjølig sted i cirka 4-8 uker.

Sil fra bærene med en sileduk, et dørslag eller en sil.

Nå har du bærdram.

Rypebærlikør

Hvis du ønsker, kan du nå lage likør. For å lage likør må sukker eller sukkerlake tilsettes.

Tilsett 3-4 desiliter sukker til det som nå er bærdram, og sett lokket på glasset. Rist litt på blandingen slik at sukkeret løser seg opp. La dette stå og godgjøre seg i minimum fem uker, men gjerne lenger. Sjekk glasset av og til slik at du er helt sikker på at alt sukker har løst seg opp. Rist på glasset hvis det er nødvendig.

Dram og likør som er laget av bær om sommeren eller tidlig på høsten, kan nytes rundt juletider, men det gjør bare godt med lengre lagring. De bør oppbevares mørkt og kjølig, men romtempereres før de nytes.

 

Sukkerlake til likør

Hvis du ønsker å ha en fyldigere likør, kan du tilsette en tykk sukkerlake i stedet for å tilsette sukker. Etter at bærene har trukket i sprit og blitt silt fra, tilsettes sukkerlake. Du vil da få en fyldigere likør, men alkoholinnholdet blir svakere.

Fremgangsmåte:

4-6 dl sukker

2 dl vann

Bland sukker og vann, og la dette småkoke noen minutter slik at du får en tykk sukkerlake. Ikke la blandingen fosskoke på høy temperatur, slik at sukker karamelliseres og blir brunt. For å sjekke at tykkelsen på laken er slik du ønsker, kan du ta sukkerlake på ei skje og stryke det bortover en kald asjett. Hvis du synes konsistensen på laken ser passe tykk og fyldig ut, er laken ferdig.

Laken skal avkjøles helt før den tilsettes bærdrammen.

La likøren godgjøre seg mørkt og kjølig i minimum to måneder før du prøvesmaker.

Oppskriften er hentet fra boka «Den store høsteboka».

Du har kanskje også lyst til å lese...