Rypebærsyltetøy

Rypebær. Foto Arne Nohr

Rypebær. Foto Arne Nohr

Rypebærsyltetøy

Jeg får ofte spørsmål om rypebær. Rypebær er spiselige, men har en tam smak. Når vi foredler rypebær blir smaken annerledes. Det er godt å lage syltetøy av og med rypebær. Enten rypebær alene, eller i kombinasjon med blåbær eller krekling, tyttebær og blåbær. Det gir et herlig syltetøy med fin farge og spennende smak. Nærmest litt eksotisk! Og selvsagt kan du lage dram av rypebær. Det kommer jeg tilbake til….

Rypebærsyltetøy

½ kilo rypebær

125–250 gram sukker

syltepulver hvis ønskelig

 

Bærene kokes i 10–15 minutter. Rør inn sukker. Pass på at du får syltetøyet så søtt som du selv ønsker det. La det så få et raskt oppkok. Fyll syltetøyet på varme, rene glass. Ikke bruk for store glass. Følg anvisning hvis syltepulver brukes.

 

Passer bra til kjøtt på grunn av den syrlige smaken.

Rypebær/blåbærsyltetøy

½ kilo blåbær

½ kilo rypebær

250–500 gram sukker

syltepulver eller 4–5 plater gelatin

 

Kok opp blåbær og rypebær, og la dette småkoke i cirka 10–15 minutter – til de er gjennomkokte. Rør inn sukkermengde etter eget ønske. La deretter syltetøyet få et raskt oppkok. Fjern skum som har dannet seg på toppen, og fyll det varme syltetøyet straks på rene, varme glass. Lukk glassene straks.

Dette syltetøyet blir forholdsvis tynt. Ønsker man et tykkere syltetøy tilsettes syltepulver eller gelatinplater.

 

Dette er et syltetøy som gir en søt-syrlig smak, og som passer godt sammen med kjøttretter, for eksempel vilt.

Du har kanskje også lyst til å lese...