Kreklinglikør

Kreklinglikør. Foto Arne Nohr

Kreklinglikør

Kreklinglikør kan du lage av bær som du har plukket selv. Vi har vel alle en bærfavoritt som vi lager likør av. Det er ekstra moro å servere et lite glass hjemmelaget likør til en spesiell anledning. Utgangspunktet for likør er saftfulle bær av god kvalitet. Jeg foretrekker å bruke friske og nyplukkede bær, men det er fullt mulig å bruke bær som har vært innom fryseren først. Du kan lage bærlikør av de fleste bærtyper. Mest vanlig blant de ville bærene er kanskje kreklinglikør, moltelikør, tyttebærlikør, tranebærlikør, markjordbærlikør, blåbærlikør og rypebærlikør.

 

Oppskrift og fremgangsmåte på kreklinglikør:

1 liter bær

35 centiliter 60% sprit. Du kan bruke sprit eller nøytral vodka med alkoholinnhold på 40-45%, men hvis du velger å tilsette sukkerlake blir alkoholnivået litt lavt.

Legg bærene på et glass med lokk, og hell over sprit. La dette stå og godgjøre seg på et kjølig sted i cirka 4 uker.

Sil fra bærene med en sileduk, et dørslag eller en sil.

Nå har du bærdram. For å lage likør må sukker eller sukkerlake tilsettes.

Tilsett 3-4 desiliter sukker til det som nå er bærdram, og sett lokket på glasset. Rist litt på blandingen slik at sukkeret løser seg opp. La dette stå og godgjøre seg i minimum fem uker, men gjerne lenger. Sjekk glasset av og til slik at du er helt sikker på at alt sukker har løst seg opp. Rist på glasset hvis det er nødvendig.

Likør som er laget av bær om sommeren eller tidlig på høsten, kan nytes rundt juletider, men det gjør bare godt med lengre lagring. Likør bør oppbevares mørkt og kjølig, men romtempereres før den nytes.

 

Sukkerlake til likør

Hvis du ønsker å ha en fyldigere likør, kan du tilsette en tykk sukkerlake i stedet for å tilsette sukker. Etter at bærene har trukket i sprit og blitt silt fra, tilsettes sukkerlake. Du vil da få en fyldigere likør, men alkoholinnholdet blir svakere.

Fremgangsmåte:

4-6 dl sukker

2 dl vann

Bland sukker og vann, og la dette småkoke noen minutter slik at du får en tykk sukkerlake. Ikke la blandingen fosskoke på høy temperatur, slik at sukker karamelliseres og blir brunt. For å sjekke at tykkelsen på laken er slik du ønsker, kan du ta sukkerlake på ei skje og stryke det bortover en kald asjett. Hvis du synes konsistensen på laken ser passe tykk og fyldig ut, er laken ferdig.

Laken skal avkjøles helt før den tilsettes bærdrammen.

La likøren godgjøre seg mørkt og kjølig i minimum to måneder før du prøvesmaker.

Oppskriften er hentet fra boka «Ville bær – rå smak».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...