Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade. Foto Arne Nohr

Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade er ekstra godt å lage og nyte nå når det bugner av søte og fristende appelsiner i butikken. Det er enkelt å lykkes med å få den perfekte konsistens på appelsinmarmeladen. Sukker, sitron og appelsiner sammen gjør marmeladen stiv. Det er sitronsaft som bidrar til å frigjøre pektin i appelsiner. Pektin er et tykningsmiddel som her finnes naturlig.

Før du setter i gang, anbefaler jeg at du finner frem glass som må være steriliserte og varme før du heller appelsinmarmeladen i dem. Jeg foretrekker å bruke små glass, men du kan bruke det du har.

Dette trenger du til cirka 5-6 små glass med appelsinmarmelade:

1 kilo appelsin

1 sitron

5 dl vann

Cirka 500-600 gram sukker

1 kanelstang eller 1 vaniljestang

Slik gjør du:

Start med å vaske appelsiner og sitron. Behold skallet på halvparten av appelsinene, og fjern skallet fra de øvrige. Del hver appelsin i to, så i fire båter og deretter i tynne skiver. Bruk en god og skarp kniv, og pass på fingrene slik at du ikke skjærer deg! Skjær sitronen med skall i 4 båter, og skjær dem i tynne skiver. Fjern steiner fra appelsiner og sitron.

Kok opp frukt og vann, rør rundt og legg på lokk på kjelen. La dette småputre i cirka 45 minutter.

Tilsett sukker og kanelstang eller vaniljestang. Hvis du bruker vaniljestang, skjæres denne på langs for deretter å skrape ut frøene. Ha både frø og skall fra vaniljestangen i kjelen. Prøv deg frem med hvor mye sukker du ønsker å tilsette. Rør rundt slik at alt blandes. La dette koke cirka 40-45 minutter uten lokk. Ikke la blandingen fosskoke! Skum av hvis det er nødvendig. Sjekk hele tiden konsistensen på marmeladen. Den må ikke bli for tykk, men den skal heller ikke være flytende.

For å være sikker på at marmeladen har riktig konsistens, tar du marmeladetesten. Ha litt marmelade på en kald tallerken (Sett en tallerken i kjøleskap en stund). Hvis marmeladen er rennende, lar du den koke litt til før du gjentar marmeladetesten. Hvis konsistensensen er perfekt – at marmeladen er tyktflytende – er den ferdig.

Fyll appelsinmarmeladen på rene og steriliserte syltetøyglass med lokk. Avkjøl før du setter glassene på et kaldt og mørkt sted for oppbevaring.

Appelsinmarmelade kan nytes på fersk brødbakst, på ristet brød, som tilbehør sammen med ost og på vafler.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...