Moltegelé

Moltegelé. Foto Arne Nohr

Moltegelé

Nå når det er moltesesong, vil jeg anbefale at du unner deg litt moltegelé. Dette er en gelé som har en vakker farge og uimotståelig smak! Geleén kan brukes som pålegg, som tilbehør til spekemat og kjøtt og sammen med ost.

Her er oppskriften:

Moltegelé

1 kilo molter

3 dl vann

Cirka 900 gram sukker per liter saft

Bruk molter som er nymodne, og ta gjerne med noen «sleppkart» når du skal lage moltegelé. Nymodne molter inneholder mye pektin, og det gjør at det ikke er nødvendig å tilsette pektin. Bruker du godt modne bær, må pektin tilsettes.

Ha molter og vann i en kjele eller kasserolle, og la dette koke sakte opp. Dette fordi bærene ikke skal fosskoke og gå i stykker. Det kan lett føre til et grumsete sluttprodukt.

La blandingen småputre til moltene blir litt «slappe i fisken» – det vil si at de har tapt farge og skrumpet inn.

Bruk bærsil eller et stativ med sileklede, og sil molter og saft fra hverandre. La safta renne av uten å klemme på silekledet.

Mål opp saftmengden, og tilsett sukker. La blandingen koke (ikke fosskoke) i cirka 5-10 minutter. Koker geléen for lenge, blir den seig og ikke stiv.

For å forsikre deg om at geléen er ferdig, tar du geléprøven. Hell litt av saften på en kald tallerken, for så å trekke ei skje gjennom når den er kald. Hvis geléen ikke renner sammen, er den ferdig. Renner den sammen, må den koke en stund til.

Geleén helles på varme og sterile glass. Jeg foretrekker å bruke små glass. Etter avkjøling settes glassene mørkt og kjølig.

Holdbarhet minimum ett år.

Oppskriften på moltegelé finner du i boka «Moltetur».

 

Du har kanskje også lyst til å lese...