Blings med moltesyltetøy

Blings med moltesyltetøy. Foto Arne Nohr

Blings med moltesyltetøy. Foto Arne Nohr

Verdens vanskeligste mat

Først må du finne ut hvor hunnblomstene er og om de blir bestøvet. Når de først har knytt seg og blitt kart, må du vite hvordan de klarer seg mot tørke, haglskurer og frost. Endelig må du kjenne til når bærene modnes – og ikke røpe noe til en levende sjel!

Når den store dagen er der, er det bare å ruste seg ut og gå langt og lengre enn langt. Deretter blir det å plukke til det svir i ryggen og knuge børa hjemover mens ryggsekkremmene gnager i svett fjelltøy!

Jeg pleier å fryse ned det meste av fangsten, og tine opp igjen en kilo eller to i slengen. Slik holder jeg meg med nykokt syltetøy gjennom vinteren. Fjellbær med frisk farge og kraftig smak er aller best.

Jeg anbefaler at du unner deg å lage litt syltetøy med helt friske og nyplukket bær som ikke har vært innom fryseren. Bedre moltesyltetøy får du ikke….

 

Framgangsmåte

1 kilo molter

Cirka 200 – 400 gram sukker

Ha moltene i en kjele, og la dem fosskoke i cirka ett minutt. Ikke la syltetøyet koke for lenge. Tilsett sukker etter din smak,og rør til det har løst seg opp. Hell syltetøyet over i varme og rengjorte glass.

Hvis du velger å bruke tykningsmiddel i syltetøyet, må du følge fremgangsmåten på pakningen.

Du har kanskje også lyst til å lese...