Potetpai

Potetpai med geitost. Foto Arne Nohr

Potetpai

Potetpai ser lekker og innbydende ut, og smaker helt fantastisk. Paien kan være et lite måltid i seg selv, eller være tilbehør til spekemat, grillmat eller det du ønsker. Jeg bruker kortreiste poteter, kortreiste egg rett fra eggbonden og kortreist hvit geitost. Sammen er dette smaker som passer som hånd i hanske! Bruk gjerne potetrester til denne paien.

Start med å lage paibunnen:

Paibunn

300 gram hvetemel

150 gram smør

½ ts salt

¼ dl vann

Start med å smuldre smøret i hvetemel. Tilsett salt, og bland i vann til slutt. Sett deigen kjølig i cirka 45 minutter. Kjevle ut deigen og legg den i en smurt form. Du kan gjerne bruke paiform eller en springform. Denne har kanter som kan tas av, og dette gjør det lettere å skjære pene stykker av paien når den er ferdigstekt.

Prikk paibunnen i formen.

Forstek paibunnen ved 200 grader i cirka 12-15 minutter til den er litt gyllen.

Fyll:

1 stor løk

25 gram purreløk (Du kan bruke frisk gressløk hvis du har)

400 gram kokte poteter (Cirka 5 poteter)

100 gram små tomater (Cirka 10 stykker)

100 gram hvit geitost

3 middels store egg

2 dl melk

1/2 ts salt

1/2 ts pepper

En anelse revet muskatnøtt

Smør til steiking

Skjær løken i biter, og fres løken i smør. Skjær potetene i terninger eller skiver, og fordel løk og poteter i paibunnen. Skjær geitosten i små biter, og legg dette øverst sammen med tomater og skivet purreløk.

Bland sammen egg og melk, og tilsett salt, pepper og revet muskatnøtt. Ha dette over paibunnen med alle ingrediensene.

Paien steikes ved 180 grader midt i steikeovnen i cirka 40 minutter – til overflaten er gyllen og virker fast.

Da er det bare å nyte!

Oppskriften er hentet fra boka «Turmat».

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...