Granskuddgelé

Granskuddgelé. Foto Arne Nohr

Granskuddgelé

Granskuddgelé er et av produktene som kan lages av granskudd. Nå er det tid for å høste granskudd her i de dype skoger! Skuddene er lysegrønne, har god aroma og er rike på vitamin C. I tillegg inneholder de en rekke andre stoffer:Mineraler, eteriske oljer og betakaroten.

Når du skal lage granskuddgelé, anbefaler jeg at du høster skuddene så tidlig som mulig. Ikke vent til skuddene blir for lange. Napp av de grønne skuddene. Ta gjerne skudd fra flere trær, slik at det synes i minst mulig grad at du har høstet. Hvis du ikke har tid til å lage gelé nå, kan du høste granskuddene og fryse dem ned. Da kan du ta dem opp og bruke dem senere.

Som ved all annen tilberedning, er hygiene viktig. Bruk glass som er rengjorte og steriliserte. På denne måten blir holdbarheten på sluttproduktet god.

Oppskrift:

1 liter granskudd

cirka 1 liter vann

10 gelatinplater

cirka 1/2 kilo sukker

Skyll av granskuddene, og legg dem i en kasserolle. Hell over vann. Kok opp, og la dette trekke i cirka 25 minutter. Saften avkjøles og siles av. Smak til med den sukkermengden du ønsker. Gelé som skal brukes som tilbehør til kjøtt bør ikke være for søt. Rør i safta slik at sukkeret løser seg opp.

For å lage gelé, brukes 1 gelatinplate pr dl saft. Bløtlegg gelatinplatene. Klem vannet fra gelatinplatene, og smelt disse i en liten mengde vann. Slå kald saft i gelatinen, og rør i blandingen slik at gelatinen blir jevnt fordelt. Fyll blandingen  på små glass som er sterilisert.

Granskuddgelé kan nytes sammen med kjøtt, spesielt som tilbehør til viltkjøtt. Geléen kan også nytes med ost eller som pålegg.

 

Du har kanskje også lyst til å lese...