Aniskringler

Aniskringler. Foto Arne Nohr

Aniskringler

Aniskringler er tradisjonsbakst som jeg setter stor pris på, og som smaker litt lakris. Det er krydderet anis som gir denne karakteristiske smaken. Det er viktig at det er anis som brukes, og ikke stjerneanis. Anis er et helt annet krydder med annen smak. Anis stammer fra middelhavsområdet, mens stjerneanis kommer fra store trær langt øst for oss – blant annet i Kina. Duften er vidunderlig når disse kringlene steikes i steikeovnen, og de smaker fantastisk med brunost eller hvitost etter avkjøling.

Her er oppskriften (12 aniskringler):

2.5 dl melk

50 gram sukker

50 gram smør

25 gram gjær (fersk gjær eller tørrgjær)

1/2 ts kardemomme

1 ts anisfrø

cirka 400 gram hvetemel

 

Pensling:

1 egg

2 ss melk

 

Jeg bruker kjøkkenmaskin med eltekrok når jeg lager denne deigen. Da får deigen elte i 10-15 minutter, og konsistensen på deigen blir fin.

Start med å røre gjær i fingervarm melk. Tilsett smeltet smør som er litt avkjølt. Tilsett de øvrige ingrediensene, og elt til deigen er smidig. Husk å tilsette hvetemel litt etter litt, slik at konsistensen på deigen ikke blir klissete eller for hard. Dekk bollen med deigen, og sett den på et lunt sted slik at den hever til dobbel størrelse.

Ta deigen ut av bollen, og form den som ei pølse. Del deigen i 12 emner. Hvis du ønsker kringlene mindre, deler du i flere emner. Ønsker du større kringler, deler du i større biter.

Trill hvert emne til ei pølse på cirka 30 centimeter. Pass på at endene er tynnere når du triller ut. Form hver pølse som ei kringle. Fest endene slik at de ligger på plass under etterheving og steiking.

Etterhev i cirka 20 minutter. Husk å dekke til kringlene.

Bland sammen egg og melk, og pensle overflaten på kringlene med dette.

Aniskringler steikes ved 210 grader midt i ovnen i cirka 15 minutter, til kringlene har fått en gylden farge.

Avkjøl kringlene før de deles i to på langs. Jeg synes de smaker fantastisk med brunost eller hvitost, men de kan også serveres sammen med syltetøy. Aniskringler egner seg til frysing.

 

 

Du har kanskje også lyst til å lese...