Hjortekarbonader
Hjortekarbonader
Hjortekarbonader er en fantastisk måte å bruke noe av det unike malte hjortekjøttet på. Det felles mye hjort her i landet, og det er er mange av oss som får anledning til å eksperimentere med dette nydelige kjøttet. De fineste delene brukes til biffer, steiker og grytekjøtt, men det blir alltid en del kjøtt som males.
Jeg synes det er noe helt spesielt å lage karbonader av hjortekjøtt. Ifølge prøvesmakeren er disse karbonadene noe av det beste han får, men han synes jeg lager for få.
Her er oppskrift på saftige hjortekarbonader:
1 kilo malt hjortekjøtt
2 egg
2 ss potetmel
2 ss griljermel eller strøkavring
1 liten løk
1 ts salt
1/2 ts pepper
cirka 2 dl melk
smør til steiking
Bland sammen malt hjortekjøtt, egg, potetmel, strøkavring, salt, pepper og raspet løk. Jeg foretrekker å bruke hendene når jeg blander. Tilsett melk, litt i gangen. Kjøttfarsen skal ikke være for hard, og heller ikke for bløt.
Karbonadene steikes i steikepanne på middels sterk varme. Form karbonadene med skje i hånden, før de legges i steikepannen. Jeg bruker meierismør til stekingen. Det gir karbonadene en ekstra fin smak.
For å være sikker på at karbonadene er gjennomstekte, bruker jeg å ha litt kraft i steikepannen etter at de er stekt på begge sider. Tilsett kraft slik at karbonadene dekkes, og la de trekke i krafta i 10-15 minutter. På denne måten blir hjortekarbonadene gjennomstekte og saftige. Kraften kan brukes som basis for saus.
Hjortekarbonader kan serveres med poteter og stekt løk, eller det du ønsker.