Klementinmarmelade

Klementinmarmelade. Foto Arne Nohr

Klementinmarmelade

Klementinmarmelade er en av mange gode smaker nå når det nærmer seg jul. Klementiner har alltid vært en del av mine juletradisjoner. De er gode å spise, og bringer med seg herlig duft når skallet fjernes. Klementinmarmelade er et herlig produkt som kan lages av klementiner. Det er enkelt å lage, og passer perfekt sammen med forskjellige oster. Denne oppskriften gir 4-5 små glass med klementinmarmelade. Jeg foretrekker å bruke små glass, da marmeladen holder seg friskere enn om jeg skulle bruke store glass.

Dette trenger du:

500 gram klementiner (cirka 6 klementiner)

4 dl vann

1/2 sitron

cirka 650 gram sukker

1/2 kanelstang

Start med å vaske klementiner og sitron. Behold skallet på to klementiner, og fjern skallet fra de øvrige. Del hver klementin i to, og skjær hver del i tynne skiver. Skjær sitronen med skall i tynne skiver.

Skallet på sitron og klementiner inneholder pektin, og det er grunnen til at jeg ikke behøver å tilsette tykningsmiddel.

Kok opp frukt og vann, rør rundt og legg på lokk på kjelen. La dette småputre i cirka en time.

Tilsett sukker og kanelstang. Prøv deg frem med hvor mye sukker du ønsker å tilsette. Kanelstangen splittes på langs før den legges i kjelen sammen med det øvrige. Rør rundt slik at alt blandes. La dette koke cirka 40-45 minutter uten lokk. Ikke la blandingen fosskoke! Skum av hvis det er nødvendig.

For å være sikker på at marmeladen har riktig konsistens, tar du marmeladetesten. Ha litt marmelade på en kald tallerken (Sett en tallerken i kjøleskap en stund). Hvis marmeladen er rennende, lar du den koke litt til før du gjentar marmeladetesten. Hvis konsistensensen er perfekt – at marmeladen er tyktflytende – er den ferdig.

Fyll klementinmarmeladen på rene og steriliserte syltetøyglass med lokk. Avkjøl før du setter glassene på et kaldt sted for oppbevaring.

Dette er fine vertinnegaver.

Du har kanskje også lyst til å lese...